Gäddfiske och Rock'n'roll går hand i hand, varje fall om du frågar betesbyggaren Lasse "Modemgurka" Sjöblom. Hans senaste bete är tillverkat från en träbit som slagit takten till några av 2000-talets bästa rocklåtar.

" /> Lasses beten rockar | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Mathias Arnham
Nicka Hellenbergs använda trumstock blev ett gäddbete med mycket själ i.
Lasses beten rockar

Gäddfiske och Rocknroll går hand i hand, varje fall om du frågar betesbyggaren Lasse ”Modemgurka” Sjöblom. Hans senaste bete är tillverkat från en träbit som slagit takten till några av 2000-talets bästa rocklåtar.

Lasse är ingen duvunge när vi kommer till gäddfiske och betesbyggnad, snarare tvärt om. Han har praktiserat vår kära sport och karvat beten under många år. Lasse eller Modemgurka som hans betesbyggaralias är, skapar konst för gäddfiskare. Konst som ska trigga gäddan till hugg. Hans experimentella id som betesbyggare når långt utanför den vanliga boxen. Beten som efterliknar ubåtar och dalahästar till beten med inbyggda propellrar i kroppen är inga ovanligheter i Lasses verkstad. Dessa beten är i och för sig bara så kallade one off-beten och ingår inte i Lasses vanliga betesserier. Det senaste specialbetet har han byggt åt hans vän, sportfiskaren och trummisen Nicka Hellenberg. Betet är karvat från en av Nickas trumstockar som användes under inspelningen av bandet Jonos senaste platta, Life. Lasse utvecklar:

– Idén föddes för några år sedan när jag fiskade med Magnus Lindgren, eller Mangeboy som han kallas i gäddfiskekretsar. Vi snackade om beten som betyder något för fiskaren. Beten med lite extra mojo. Magnus berättade att han hade en vobbler som var gjord av ett stolsben. Jag minns inte exakt hur storyn var men jag har för mig att stolen hade tillhört någon gubbe som inte levde längre men, som under sitt liv varit en mycket duktig fiskare. Hursomhelst så tyckte jag att det var en ball historia och lade idén om betydelsefulla beten på minnet. I höstas kom jag att tänka på Manges stolsbensvobbler och beslutade mig för att göra något liknande med min gode vän Nickas trumstockar.

Betet är karvat från en av Nickas trumstockar som användes under inspelningen av bandet Jonos senaste platta Life.

Att göra ett bete av en så pass tunn träbit kanske inte är det allra lättaste så Lasse beslöt sig för att tillverka ett så kallat stickbait av trumstocken, ett stickbait med tail.

– Det blev ett bete med mycket själ. Rock’n’roll och gäddfiske passar ju grymt bra ihop, dessutom  är jag ett stort fan av bandet Jono. Så det här var riktigt kul, hoppas betet fångar en fet fisk nu bara, avslutar Lasse.

Håll utkik i tidningen Fiskejournalen för senare i år kommer det ett mer ingående reportage om Lasse Sjöblom och hans kärlek för både gäddfiske och betesbyggande.

Följ Modemgurka på Instagram.

Lyssna på Nicka Hellenbergs band Jono.

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta