Glada pristagare i Laxcup Nynäs 2014. Glada pristagare i Laxcup Nynäs 2014.[/caption] " /> Lax Cup Nynäs avgjord | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Lax Cup Nynäs avgjord
Glada pristagare i Laxcup Nynäs 2014.

Glada pristagare i Laxcup Nynäs 2014.

Den 19:e upplagan av Laxcup Nynäs är avgjort. Det blev Team CWC Humminbird som drog längsta strået med tre laxar på totalt 296 centimeter.
31 anmälda team kom till start i trollingtävlingen Laxcup Nynäs under gångna helgen. Vädret var soligt med sydliga vindar på 5-10 meter per sekund. Totalt fångades 20 laxar, den längsta mätte 121 centimeter och krokades av Jonas Sahlin från Team Krogtäppan. Han fick därmed titeln ”Årets Laxkung”.
Resultat:
1. Team CWC Humminbird, 296 centimeter.
2. Team Thunder on the water, 281 centimeter.
3. Team RKFN, 194 centimeter.
Arrangören riktar ett stort tack till alla deltagare och sponsorer som möjliggör tävlingen och bjuder samtidigt in till nästa års tävling, 23-24 maj 2015.

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Svartmunnad smörbult, en hona och en hane. Foto: Jörgen Wiklund
Nya fisken – nu ska den både stoppas och nyttjas

Det är många som följer händelseutvecklingen kring fiskarten svartmunnad smörbult, med anledning av att den bland annat letar sig norrut längs Östersjöns kust. Forskare vid SLU ska nu ta fram en handlingsplan.

De ska nämligen ta fram kunskap som kan förhindra att den sprider sig till sötvatten – och kanske rentav blir till en resurs i stället.
”Invasiva arter är ett allvarlig hot mot biologisk mångfald och fisket. Svartmunnad smörbult är en invasiv fiskart som kommit med fartygstrafik från Svarta havet till Östersjön. Den innebär ett allvarligt hot mot våra inhemska arter genom sin höga reproduktionstakt, höga tålighet mot miljöfaktorer och framgångsrika konkurrens med andra bottenlevande arter”, konstaterar SLU i ett pressmeddelande.

Det är genom ett 4-årigt projekt som forskarna vill förena intressenters behov med ett vetenskapligt arbetssätt för att effektivt kunna tackla hotet som den invasiva svartmunnade smörbulten utgör. De ska också undersöka möjligheten att dra nytta av arten i kommersiellt fiske.

När effekterna är kartlagda kommer forskarna utveckla och testa nya metoder för att minska negativa effekter av den svartmunnade smörbulten, enligt pressmeddelandet. Läs mer här på SLU.

Du kanske även gillar detta