Hör du till de människor som gillar att grotta ner sig i temperaturer och molekyler för att få till den bästa smaken? Här får du veta vilken laxart som gör sig bäst i vilken temperatur - och varför. " /> Lax för matnördar | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

5 år sedan Sverige Maria Ålander
Den odlade laxen kan vara upp till fyra gånger fetare än den vilda.
Lax för matnördar

Hör du till de människor som gillar att grotta ner sig i temperaturer och molekyler för att få till den bästa smaken? Här får du veta vilken laxart som gör sig bäst i vilken temperatur – och varför.
Det är kocken Dan Souza på tidningen Cooks Illustrated som har undersökt hur olika laxarter samt odlad lax beter sig vid tillagning.
Tänk bara på att när du ser filmen så pratar han Fahrenheit och inte Celcius. Så när han säger 120 grader, innebär det 49 grader Celicius och när han säger 125 grader som är det 52 grader Celcius. Blandar du ihop skalorna, blir laxen garanterat torr.
Se filmen:

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta