Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Lax på 29,2 kilo

Uwe Lehrer har en förmåga att komma i kontakt med riktigt stora laxar. I söndags fick han upp en på fantastiska 29,2 kilo.

Ett potentiell svenskt rekord fångades i söndags vid Bergeforsen. Det var Uwe Lehrer som fick en lax på 29,2 kilo. Nuvarande rekord innehas av Veikko Halunen och lyder på 28,720 kilo.
Uwe har haft kontakt med Bergeforsens storlaxar förut. I juni tappade han en precis vid båten – som han och vännen bedömde som betydligt större än den nyss fångade på 29,2 kilo.
Revanschen kom i söndags då Uwe fiskade med spinnfluga i Bergeforsen, zon 3.

– Först var den helt stilla. Sedan satte laxen fart och tömde nästan 200 meter från rullen. Då lyckades jag få upp ankaret och följde efter i båten. Det tog 45 minuter innan jag kunde få in den i min stora håv, säger Uwe Lehrer till Sundsvalls tidning.
Efter fångsten åkte han hem till byn Hujen och vägde laxen på en digitalvåg. Återstår nu att se om fångsten godkänns som svenskt rekord. I skrivade stund är den inte anmäld till Sportfiskarnas Storfiskregistret.
Här kan du läsa om fler storfångster i Bergeforsen.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Ta hand om fisken – sök LOVA-bidrag! Foto: Anders Lundin
Dags att vårda fisken – så här söker du pengar!

Intresset för sportfiske växer – och därmed också intresset för fiskbestånden. Vi påminner nu om LOVA-bidraget, som alla föreningar och kommuner kan söka för att skapa bättre förutsättningar för sportfiske.

LOVA är Havs- och vattenmyndighetens satsning som ska gå till lokal vattenvård över hela landet. Har du ett projekt på gång så är det dags att söka pengar nu, eftersom ansökningstiden går ut i slutet av januari.

I flera län finns det många vattenmiljöer som i dag inte uppnår miljökvalitetsnormerna om god ekologisk status, och länsstyrelsen vill nu ha hjälp att sprida budskapet om LOVA.

Det är du som jobbar på kommun eller är medlem i en ideell förening som kan söka bidrag för lokala vattenvårdsprojekt som bidrar till att uppnå god status. Till exempel kan projektet syfta till att åtgärda vandringshinder, återställa flottledsrensade vattendrag eller anlägga lekbottnar för fisk.

Från och med 2018 finns det en ny LOVA-förordning som innebär en förstärkning av arbetet med övergödning. Du kan söka i vissa fall upp till 90 procent i statliga bidrag för åtgärder som minskar övergödningen.

Läs mer om LOVA här!

Du kanske även gillar detta