Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Lax till landskampen

Det ser ut som om laxen kommit till Simrishamn lagom till landskampen. På lördag är det dags att klå danskarna igen och stämningen stiger bland de svenska trollarna.
Den numera traditionella landskampen i trollingfiske mellan Danmark och Sverige äger rum på lördag, den 4 september, med söndagen som reservdag, om vindarna skulle vara vresiga.
Det ser dock, i skrivande stund, lovande ut på väderfronten och eftersom laxen är på plats kan det säkert bli en givande landskamp. De senaste dagarna har de båtar som varit ute kommit in med lax i fångstbaljan.

Det går bra att anmäla sig ända fram till start på lördag morgon, men eftersom det blir både frukost och och festmåltid i samband med tävlingen kan det vara klokt att anmäla sig i förväg. Det gör man enklast via Simrishamns trollings hemsida.
Svenne Andersson

De team som fiskat de senaste dagarna har fångat snygga laxar.

De team som fiskat de senaste dagarna har fångat snygga laxar.

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta