Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Laxar DNA-testas

Skånska laxar DNA-testas för att kontrollera eventuell beblandning med hallänska laxar. (Foto: Svanthe Harström)

Har skånska Rönne å en egen laxstam – eller är den uppblandad med halländska laxar? För att få svar på den frågan ska 150 laxungar DNA-testas.
Det är inte långt från Rönne ås mynning till de hallänska älvarna, så det finns en betydande risk för felvandrare. Dessutom har vid något tillfälle halländsk lax planterats ut i ån.
För att få svar på om Rönne å fortfarande har en egen laxpopulation har därför forskarna klippt en liten bit av analfenan på laxungarna. Förhoppningsvis ger DNA-analysen svaret att Rönne å fortfarande har en egen laxstam.
Svenne Andersson

Relaterad nyhet från din region
15 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta