" />
Annons
Laxar i Örekilsälven dör i värmen | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Hans Hällman
En svampangripen lax rör sig sakta i det varma vattnet. Foto: Ingemar Pettersson
Laxar i Örekilsälven dör i värmen

Ett stort antal laxar har de senaste veckorna hittats döda i Örekilsälvens varma vatten. Samtliga har varit allvarligt drabbade av svampangrepp och nu har flera sträckor stängts av från fiske.

Den svenska extremhettan drabbar fisken hårt på många platser. I Örekilsälven i Munkedal är situationen allvarlig och död och sjuk fisk med svampangrepp är en vanlig syn i det varma vattnet.
– Vi har tagit upp ett 30-tal men vi har sett fler. Jag tror att det är minst 100 fiskar som dött redan, säger Stefan Rönnberg från Nedre Örekilsälvens Fiskevårdsområdesförening till Fiskejournalen.

”Många av laxarna vi plockat upp är honor på mellan 8-12 kilo. Det är förstås inte bra för beståndet”

– Många av laxarna vi plockat upp är honor på mellan 8-12 kilo. Det är förstås inte bra för beståndet.

Även naturfotografen Ingemar Pettersson är starkt påverkad av situationen i Örekilsälven.

”Det skär i hjärtat när man går längs vattnet”

– Det skär i hjärtat när man går längs vattnet. Stora laxar plågas och dör. Det är förfärligt, säger han till Fiskejournalen.

[allergallery id=”57900″]

[socializer-facebookembed href=”https://www.facebook.com/ipnaturfoto.se/videos/1063560127130119/”]

På grund av den allvarliga situationen råder det fiskeförbud runt Stenbron i Pool 26 och 27, där vattnet är grunt och där kallt och syrerikt vatten saknas. Förbudet inträdde den 16 juli och gäller tills vidare.

Lyssna på inslag från P4 Väst här.

Läs mer på SVT Väst här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Är du också en fena på flugfiske? Anmäl dig då till SM! Foto: Anders Lundin
SM i flugfiske blir av – hög tid att anmäla sig

2020 är de inställda evenemangens år, men fiske tillhör de sysselsättningar som oftast går utmärkt att utöva trots Covid-19. SM i flugfiske kommer att genomföras som planerat, och det finns ännu tid att anmäla sig.

Svenska mästerskapen kommer att äga rum på tre olika skådeplatser mellan 2–4 oktober, nämligen Kolbäcksgropen (båtfiske) och Sörqvarnsforsen (strömfiske) i Hallstahammars kommun samt Ljusvattnet (landfiske) i Surahammars kommun.

Arrangörsklubb är SFK Atletfiskarna, och tillsammans med Sportfiskarna så hälsar de att det är hög tid att anmäla sig om du inte redan gjort det.
De första 30 anmälda erhåller en plats och därefter erhåller man plats som reserv. Sista anmälningsdag är måndag 28 september, meddelar Sportfiskarna på sin hemsida.

Du kanske även gillar detta