" /> Laxar i Örekilsälven dör i värmen | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Hans Hällman
En svampangripen lax rör sig sakta i det varma vattnet. Foto: Ingemar Pettersson
Laxar i Örekilsälven dör i värmen

Ett stort antal laxar har de senaste veckorna hittats döda i Örekilsälvens varma vatten. Samtliga har varit allvarligt drabbade av svampangrepp och nu har flera sträckor stängts av från fiske.

Den svenska extremhettan drabbar fisken hårt på många platser. I Örekilsälven i Munkedal är situationen allvarlig och död och sjuk fisk med svampangrepp är en vanlig syn i det varma vattnet.
– Vi har tagit upp ett 30-tal men vi har sett fler. Jag tror att det är minst 100 fiskar som dött redan, säger Stefan Rönnberg från Nedre Örekilsälvens Fiskevårdsområdesförening till Fiskejournalen.

”Många av laxarna vi plockat upp är honor på mellan 8-12 kilo. Det är förstås inte bra för beståndet”

– Många av laxarna vi plockat upp är honor på mellan 8-12 kilo. Det är förstås inte bra för beståndet.

Även naturfotografen Ingemar Pettersson är starkt påverkad av situationen i Örekilsälven.

”Det skär i hjärtat när man går längs vattnet”

– Det skär i hjärtat när man går längs vattnet. Stora laxar plågas och dör. Det är förfärligt, säger han till Fiskejournalen.

[allergallery id=”57900″]

[socializer-facebookembed href=”https://www.facebook.com/ipnaturfoto.se/videos/1063560127130119/”]

På grund av den allvarliga situationen råder det fiskeförbud runt Stenbron i Pool 26 och 27, där vattnet är grunt och där kallt och syrerikt vatten saknas. Förbudet inträdde den 16 juli och gäller tills vidare.

Lyssna på inslag från P4 Väst här.

Läs mer på SVT Väst här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Ida-Maria Rigoll lämnar sin tjänst på Mörrums Kronolaxfiske. Nu är frågan vem som ska efterträda henne? Foto: Privat
Toppjobb ledigt när Ida-Maria lämnar sin tjänst

Det händer mycket kring Mörrumsån just nu, med både miljonsatsningar på fiskevård och planer på en ny kastanläggning. Nu kommer beskedet att platschefen på Mörrums Kronolaxfiske, Ida-Maria Rigoll, säger upp sig.

Hon levererade sitt besked till allmänheten på onsdagen, där hon beskriver det svåra beslutet så här.
– Det har varit ett tufft beslut som tagit väldigt långt tid, längre än de flesta kan ana. 4 år ganska exakt har jag varit i Mörrum på Mörrums Kronolaxfiske och Sveaskog, skriver hon på sin blogg.

Anledningen är att hon tackat ja till ett annat uppdrag, som hon tillträder 1 maj. Det innebär också att jakten på hennes efterträdare börjar med detsamma.

– Jag har fått vara med i sammanhang jag aldrig trodde jag skulle få uppleva, jag har varit på middagar med ambassadörer från olika länder, landshövdingar, generaldirektörer, politiker, musiker, kungar, drottningar, prinsar och prinsessor, forskare, ungdomar och helt enkelt fantastiska, skriver Ida-Maria Rigoll på sin blogg.

Du kanske även gillar detta