[/caption] " /> Laxar och läkemedel | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Laxar och läkemedel

Missa inte Vetenskapens värld på SVT2 klockan 20.00.

Vad händer med världens alla vatten och dess invånare när mediciner och hormoner förgiftar dem? I kväll klockan 20.00 visar SVT2 Vetenskapens värld, där får du följa med miljöforskaren Joakim Larsson då han försöker ge svar på frågan.
I kväll kan du, i en film av den välkände reportern Folke Rydén, följa med miljöforskaren Joakim Larsson och sportfiskegiuden Johan Abelsson ut på trolling efter vandringslax utanför Grisslehamn. Joakim, som till vardags är professor vid Göteborgs universitet, passar på att ta prover på laxarna de fångar för att leta efter läkemedelsrester.
Om han hittar något får ni se i Vetenskapens Värld i SVT2, i kväll klockan 20.00.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nu kan öringar leta sig upp till nya lekplatser i Hargsån. Foto: Jon Sailer
Det är vår – släpp fiskarna och bäckarna loss!

Fiskevården är på frammarsch i Sverige. Såklart måste vi berätta om detta glädjeämne från Uppland, där Hargsån släpps fri efter 350 år i bojor.

Rubriken är en association till den svenska filmklassikern ”Släpp fångarne loss – det är vår!”.  Och nog förtjänade Hargsån att släppas loss efter så många århundranden. Ån har varit torrlagd i 350 år, ända sedan bruket vid Nerhammaren anlades.
Det 182 meter långa omlöp som nu öppnats kommer att ge lekvandrande fisk tillgänglighet till ett helt åsystem, med över 40 hektar våtmark och flera kilometrar med skogsbäckar.

Det är Upplandsstiftelsen som tillsammans med Sportfiskarna och Hargs bruk lyckats ro projektet i hamn.
Direkt efter färdigt arbete sågs havsöring gå upp och leka på de nyanlagda lekbottnarna. Dessutom noterades den rödlistade arten nejonöga som nu får bättre chans att klara sig, rapporterar Upplandsstiftelsen på sin hemsida. Här kan du även se ett filmklipp från SVT om händelsen!

Du kanske även gillar detta