Vad händer med världens alla vatten och dess invånare när mediciner och hormoner förgiftar dem? I kväll klockan 20.00 visar SVT2 Vetenskapens värld, där får du följa med miljöforskaren Joakim Larsson då han försöker ge svar på frågan.
I kväll kan du, i en film av den välkände reportern Folke Rydén, följa med miljöforskaren Joakim Larsson och sportfiskegiuden Johan Abelsson ut på trolling efter vandringslax utanför Grisslehamn. Joakim, som till vardags är professor vid Göteborgs universitet, passar på att ta prover på laxarna de fångar för att leta efter läkemedelsrester.
Om han hittar något får ni se i Vetenskapens Värld i SVT2, i kväll klockan 20.00.
Morgan Fihn
Nyheter

Länsstyrelser och kommuner kan få ett större ansvar för landets vattenplanering, från fjäll till kust. Syftet är att genom bättre förvaltning höja kvalitén på våra vatten, och satsningen går under namnet ”Blå plan”.
Konceptet med en ”Blå plan” är att länsstyrelser och kommuner ska ta ett helhetsgrepp på hela avrinningsområdet, även de delar som passerar länets eller kommunens gränser. Bakom förslaget ligger Vattenmyndigheterna, som poängterar att det som pågår uppströms påverkar tillståndet i vattnet nedströms.
– Åtgärdsförslaget innebär att kommuner och länsstyrelser ska göra en förvaltningsövergripande vattenplanering med en helhetssyn utifrån hur hela avrinningsområdet mår, säger Johanna Söderasp, vattenvårdsdirektör i ett pressmeddelande.
Det framgår inte direkt hur sportfiske och annan rekreation ska vägas in i planeringen, men planen är att enklare kunna sätta in rätt åtgärd på rätt plats, vilket i förlängningen sparar pengar.
Fokus ska vara på vattenförekomster där vattnet kräver åtgärder för att få en god kvalitet. I sin planering ska även myndigheterna titta på hur vattnet påverkas av ett förändrat klimat.
Här kan du läsa mer om den ”Blå planen”.