Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Laxcup Vättern uppskjuten

På grund av den hårda kylan har tävlingsledningen beslutat skjuta upp Laxcup Vättern – i första hand till helgen 18-19 december och eventuellt in på nästa år.
Den tidiga och hårda vintern har gjort att isläget i Vätterns hamnar redan börjat bli besvärligt och dessutom är risken stor för nedisning om man ger sig ut på sjön.
Laxcup Vättern skulle egentligen avgjorts kommande helg, men är nu uppskjuten till den 18-19 december. Om det inte går att genomföra den då heller siktar arrangörerna på tävling i januari eller februari nästa år.

Tävlingsledningen uppmanar redan anmäla team att avvakta, men om någon vill ha tillbaka anmälningsavgiften kan man välja mellan att få tillbaka hela summan, eller skänka halva startavgiften till stiftelsen Mer  Lax i Vättern.
Mer info på Wildwaters hemsida.
Svenne Andersson

En startbild från fjolårets Laxcup Vättern, när vädergudarna var betydligt snällare. (Foto: Stefan Källström)


Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta