Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Laxcupen har startat

63 båtlag lämnade Nynäshamn i morse för att ge sig ut på jakt efter lekvandrande lax. CWC-Laxcup Nynäshamn har startat.
Laxcupen pågår i dagarna tre och kryddas dessutom med att lördag-söndag räknas som SM i Trolling.
Tack vare samarbetet med CWC och kanalgratis.se finns fina möjligheter att följa tävlingen på internet. Klicka på den här länken.
Svenne Andersson

Tävlingsledaren Hasse Skoglund har kläm på hur det går till att fångas stora Nynäslaxar.

Tävlingsledaren Hasse Skoglund har kläm på hur det går till att fångas stora Nynäslaxar.

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta