Med enkla åtgärder från kraftbolaget Umeå energi hade vildlaxbeståndet i Sävarån haft en ljusare framtid. (Foto: Peder Sandström) Med enkla åtgärder från kraftbolaget Umeå energi hade vildlaxbeståndet i Sävarån haft en ljusare framtid. (Foto: Peder Sandström)[/caption] " />
Annons
Laxdöd vid kraftverk | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Laxdöd vid kraftverk
Med enkla åtgärder från kraftbolaget Umeå energi hade vildlaxbeståndet i Sävarån haft en ljusare framtid. (Foto: Peder Sandström)

Med enkla åtgärder från kraftbolaget Umeå energi hade vildlaxbeståndet i Sävarån haft en ljusare framtid. (Foto: Peder Sandström)

Ett 20-tal laxar har hittats döda vid Umeå energis kraftverksstation i Sävarån. Enligt Peder Sandström från Sävaråns fiskevårdsområde är beståndet av vildlax svagt och när nu går alltså värdefull fisk helt till spillo.
Umeå kommun och olika föreningar har satsat flera miljoner på att får tillbaks ett livskraftigt bestånd med vildlax i Sävarån. SLU uppskattade att cirka 90 laxar vandrade upp i ån för att leka under 2011. Nu har ett 20-tal individer dött helt i onödan.
– Denna slakt skulle ju kunnat undvikas på många sätt. Dels genom att Umeå Energi kunnat släppt tillräckligt med vatten i huvudfåran. Eller att man faktisk hade haft laxtrappan i ordning så att laxen kunnat vandrat ner. Ett tredje alternativ vore att ha ett galler i inloppet till kanalen så inte den värdefulla laxen kan just den vägen ner, säger Peder Sandström.

Mer fakta och bakgrund

I Sävarån trodde man länge att den inhemska vildlaxen var helt utdöd, tills att SLU gjorde en undersökning. Det visade sig att de återvändande laxarna var den ursprungliga vildlaxen som har klarat sig – men är väldigt få i antal.
De senaste åren har därför omfattande restaureringar pågått i Sävarån, med biflöden för att försöka underlätta för lax och havsöring. Umeå kommun är med och stöttar projektet.
Hur många laxar som vandrar upp i Sävarån är lite oklart eftersom det inte finns någon fiskräknare så uppskattningar görs utifrån elfiske efter yngel. I en rapport från SLU uppskattar man antalet till kanske 90 laxar år 2011.
Missa inte TV4-inslaget här nedan och Läs fler notiser i ämnet.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
1 dag sedan Sverige Anders Lundin
Martina Sjöstedt med gädda nummer 201 denna säsong. Foto: Privat
Över 200 gäddor denna säsong – så lyckas Martina

Martina Sjöstedt åker land och rike runt i jakten på favoritfisken – gädda. Nu har vintern kommit till norra Sverige, men i södra landsdelarna pågår säsongen ett tag till – och Martina kan knepen för att lura höstgäddorna.

Hittills har hon landat över 200 gäddor denna säsong, och det kommer garanterat att bli ytterligare några fler innan hon ställer undan spöt för säsongen.
– Det har varit en rolig och lärorik säsong. Många fiskar i båten och flera spännande möten med andra likasinnade personer. Jag har lärt mig mycket och jag har lagt mycket tid på fisket och på att läsa av vatten och leta mig fram på nya ställen, berättar Martina.

Hon tillhör sportfiskarna som är beredd att lägga mycket tid på att maximera sina chanser.
– En del vatten jag fiskat på har inte ens haft en djupkarta, så det har jag fått ritat själv med mitt ekolod. Då är det extra roligt att lyckas när man vet att man gjort jobbet själv!
Hennes största fisk denna säsong lyckades hon kroka i mitten av oktober, på ett spontanpass innan jobbet mitt i blåsvädret.
– Det var min 201:a gädda denna säsong, en fin dam på 105 centimeter och 7,8 kilo. Inget personligt rekord, men en otroligt fin fisk!

Här kommer Martinas tips för ett bra gäddfiske på senhösten:
1)
Leta reda på betesfisken, där maten finns där finns gäddan.
2) Stick ut, välj ett bete som hörs och syns. Skrikiga färger och rassel har fungerat för mig!
3) Fiska långsamt, många och långa vevstopp! Gäddan hugger oftast i vevstoppet. Blya med lätta vikter och låt betet sjunka långsamt.
4) Håll dig varm, du vill inte avbryta ditt fiskepass för att du fryser.
5) Ha roligt! Dela gärna upplevelsen med en fiskekompis. Delad glädje är dubbel glädje!

Du kanske även gillar detta