Laxdöd vid kraftverk

Med enkla åtgärder från kraftbolaget Umeå energi hade vildlaxbeståndet i Sävarån haft en ljusare framtid. (Foto: Peder Sandström)

Med enkla åtgärder från kraftbolaget Umeå energi hade vildlaxbeståndet i Sävarån haft en ljusare framtid. (Foto: Peder Sandström)

Ett 20-tal laxar har hittats döda vid Umeå energis kraftverksstation i Sävarån. Enligt Peder Sandström från Sävaråns fiskevårdsområde är beståndet av vildlax svagt och när nu går alltså värdefull fisk helt till spillo.
Umeå kommun och olika föreningar har satsat flera miljoner på att får tillbaks ett livskraftigt bestånd med vildlax i Sävarån. SLU uppskattade att cirka 90 laxar vandrade upp i ån för att leka under 2011. Nu har ett 20-tal individer dött helt i onödan.
– Denna slakt skulle ju kunnat undvikas på många sätt. Dels genom att Umeå Energi kunnat släppt tillräckligt med vatten i huvudfåran. Eller att man faktisk hade haft laxtrappan i ordning så att laxen kunnat vandrat ner. Ett tredje alternativ vore att ha ett galler i inloppet till kanalen så inte den värdefulla laxen kan just den vägen ner, säger Peder Sandström.

Mer fakta och bakgrund
I Sävarån trodde man länge att den inhemska vildlaxen var helt utdöd, tills att SLU gjorde en undersökning. Det visade sig att de återvändande laxarna var den ursprungliga vildlaxen som har klarat sig – men är väldigt få i antal.
De senaste åren har därför omfattande restaureringar pågått i Sävarån, med biflöden för att försöka underlätta för lax och havsöring. Umeå kommun är med och stöttar projektet.
Hur många laxar som vandrar upp i Sävarån är lite oklart eftersom det inte finns någon fiskräknare så uppskattningar görs utifrån elfiske efter yngel. I en rapport från SLU uppskattar man antalet till kanske 90 laxar år 2011.
Missa inte TV4-inslaget här nedan och Läs fler notiser i ämnet.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Snart dags för Västerhavsveckan

Fiska, åka båt, paddla kajak och samla in spännande djur från havet är bara några av de aktiviteter som erbjuds under årets Västerhavsvecka. I år firas 10-årsjubileum och fler orter är någonsin medverkar med roliga, spännande och havsnära aktiviteter.

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...