Med enkla åtgärder från kraftbolaget Umeå energi hade vildlaxbeståndet i Sävarån haft en ljusare framtid. (Foto: Peder Sandström) Med enkla åtgärder från kraftbolaget Umeå energi hade vildlaxbeståndet i Sävarån haft en ljusare framtid. (Foto: Peder Sandström)[/caption] " /> Laxdöd vid kraftverk | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Laxdöd vid kraftverk
Med enkla åtgärder från kraftbolaget Umeå energi hade vildlaxbeståndet i Sävarån haft en ljusare framtid. (Foto: Peder Sandström)

Med enkla åtgärder från kraftbolaget Umeå energi hade vildlaxbeståndet i Sävarån haft en ljusare framtid. (Foto: Peder Sandström)

Ett 20-tal laxar har hittats döda vid Umeå energis kraftverksstation i Sävarån. Enligt Peder Sandström från Sävaråns fiskevårdsområde är beståndet av vildlax svagt och när nu går alltså värdefull fisk helt till spillo.
Umeå kommun och olika föreningar har satsat flera miljoner på att får tillbaks ett livskraftigt bestånd med vildlax i Sävarån. SLU uppskattade att cirka 90 laxar vandrade upp i ån för att leka under 2011. Nu har ett 20-tal individer dött helt i onödan.
– Denna slakt skulle ju kunnat undvikas på många sätt. Dels genom att Umeå Energi kunnat släppt tillräckligt med vatten i huvudfåran. Eller att man faktisk hade haft laxtrappan i ordning så att laxen kunnat vandrat ner. Ett tredje alternativ vore att ha ett galler i inloppet till kanalen så inte den värdefulla laxen kan just den vägen ner, säger Peder Sandström.

Mer fakta och bakgrund

I Sävarån trodde man länge att den inhemska vildlaxen var helt utdöd, tills att SLU gjorde en undersökning. Det visade sig att de återvändande laxarna var den ursprungliga vildlaxen som har klarat sig – men är väldigt få i antal.
De senaste åren har därför omfattande restaureringar pågått i Sävarån, med biflöden för att försöka underlätta för lax och havsöring. Umeå kommun är med och stöttar projektet.
Hur många laxar som vandrar upp i Sävarån är lite oklart eftersom det inte finns någon fiskräknare så uppskattningar görs utifrån elfiske efter yngel. I en rapport från SLU uppskattar man antalet till kanske 90 laxar år 2011.
Missa inte TV4-inslaget här nedan och Läs fler notiser i ämnet.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Lucas Lövgren åkte tillbaka till platsen där han tidigare förlorat en stor fisk, och det lönade sig. Foto: Privat
Rödingbjässe från norr – Lucas fick sin revansch

Snacka om att sätta ned foten. Knappt har pimpelsäsongen börjat innan en av årets häftigaste fiskar har fångats, vågar vi påstå. Det var Lucas Lövgren i Kiruna som fick sitt livs fjällröding under den senaste turen – på samma plats där han tidigare tappat en bjässe.

Drömfisken fick simma tillbaka efter vägning.

Det har varit rejält kallt i landets nordligaste delar den senaste veckan, men Lucas Lövgrens fina röding hjälper månne till att höja temperaturen hos dem som tvekar inför att ge sig ut på fiskevattnen.
Måtten på bjässen var imponerande 5 996 gram och 82 centimeter. En sån där fisk som de flesta bara får se på bild i fisketidningar eller i sina drömmar.

Vi ber Lucas berätta om det lyckade fiskafänget:

– Att få inleda året med en sådan drömfisk känns magiskt. Ofta brukar jag se mina jullov som en tid då jag kan fara ut och fiska på vatten som jag tror kan hålla grov fisk. Det blir även en hel del mil på skotern i samband med det, berättar Lucas för Fiskejournalen.

Han fortsätter:
– Ändå sedan förra året då jag tappat en stor röding har jag velat åka tillbaka till den platsen och lägga timmarna. Jag väntade in snön 2021 och gjorde då den första fjällresan – som alltså gick rätt bra. Fisken bjöd på en 35 minuters kamp, därefter några bilder innan den fick gå hem igen.

Frågan är då hur han ska kunna toppa denna fisk i framtiden?
– Målet att få en större röding känns just nu svårt att överträffa. Ett av mina nästa mål inför sommarfisket blir att försöka slå mitt personbästa på öring, hälsar en nöjd fångstman.
Fiskejournalen tackar för storyn och gratulerar Lucas till en magisk fisk.

Du kanske även gillar detta