Larmen om sjuka och döda laxar i de nordiska vattendragen går på bred front nu. En av teorierna är att det handlar om tiaminbrist, alltså vitamin B, vilket även drabbar andra arter hårt. " /> Laxdöden: Professor håller föreläsning om tiaminbristen | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Ingen vet ännu vad som drabbat laxen i Enningdalsälven. Här en bild på sjuka laxar från Örekilsälven. Foto: Ingemar Pettersson
Laxdöden: Professor håller föreläsning om tiaminbristen

Larmen om sjuka och döda laxar i de nordiska vattendragen går på bred front nu. En av teorierna är att det handlar om tiaminbrist, alltså vitamin B, vilket även drabbar andra arter hårt.

En av de forskare som ägnar mest tid åt ämnet är Lennart Balk på Stockholms universitet. Han kommer att hålla en föreläsning kring detta torsdag 8 november, under rubriken Århundradets viktigaste miljöfråga?.”Ett för allt liv nödvändigt vitamin saknas. Norra halvklotet är särskilt drabbat. Laxen, sjöfåglar och andra djur kring Östersjön är påverkade. Älgen är borta från vissa delstater i USA. Kan våra älgar påverkas”, står det i inbjudan.

Platsen är Gunnarsbyns Folkets Hus i Norrbotten, klockan 19.00. Arrangörer är Degerselsbygdens Samfällighetsförening/Råne älvdal, och deras förhoppning är att kunna sända föreläsningen på nätet också.

Här kan du läsa mer om tiamin-larmet:

Westrin om eko-kollapsen: Vi måste påverka politikerna

 

Relaterad nyhet från din region
24 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Den digitala försäljningen av fiskekort ökar. Foto: Natsuki
Sportfiskarna växlar upp försäljningen av fiskekort

Sportfiskarna hoppas kunna bli en ännu större aktör inom digitala fiskekort. De har nu lanserat en helt ny version av Fiskekort.se. som ska vara både snabbare och enklare.

– Det känns väldigt bra att vi nu äntligen har en modern webbplats att erbjuda för köp och sälj av fiskekort. Detta är en viktig pusselbit i vårt centrala arbete med att tillgängliggöra fisket i Sverige, säger Sten Frohm, generalsekreterare på Sportfiskarna i ett pressmeddelande.

Ambitionen är enligt Sportfiskarna själva att komma närmare fiskeområdena och bli mycket bättre på kommunikation och support till alla som väljer att sälja sina fiskekort via Fiskekort.se. Webbplatsen sägs vara genomarbetad från grunden för att motsvara dagens krav och förväntningar på en e-handelsplats för fiskekort. Mycket tid och kraft har lagts på att fiskekortsköparen skall få en så bra och smidig upplevelse som möjligt.

Mer information kan du läsa här på Sportfiskarnas hemsida.

Du kanske även gillar detta