Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Laxen finns i Nynäs

Nu har laxen kommit till Nynäshamn – häromdagen landade Team Åva den snygga firren på bilden ovan. Tempen stiger inför CWC Laxcup Nynäshamn.
Nästa helg, den 28-29 maj är det laxfiskefest i Nynäshamn. Den traditionella laxcupen kryddas i år med SM i Trollingfiske.  Just nu är ett femtiotal båtlag anmälda, men det lär bli fler innan startskottet smäller.
Stora lekvandrande laxar är på väg från södra Östersjön till sina födelseälvar längre norrut. De stryker längs svenska kusten och just i dagarna har de första storlaxarna fångats utanför Nynäshamn.
Prisbordet vid tävlingen är överväldigande och tack vare samarbetet med CWC har Laxcup Nynäshamn numera en synnerligen fräsch och informativ hemsida, som du hittar på www.cwclaxcup.se.
Svenne Andersson

Team Åva fångade häromdagen den här laxen på 16,5 kilo utanför Nynäshamn.

Team Åva fångade häromdagen den här laxen på 16,5 kilo utanför Nynäshamn.

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta