Just nu:
Annons

Nyheter

11 månader sedan Sverige Robert Westin
Joakim Wallstén med 100 cm laxhona. Foto: Privat
Laxen har kommit till Byske älv

Byske älv är en fin skogsälv i Västerbotten som erbjuder i mångfacetterat sportfiske. Men det som gör älven mest känd är laxfisket. Nu har laxfisket kommit igång.

När laxen stiger upp i Byske älv så är det startskottet för många laxfiskare i Norr- och Västerbotten. Byskeälven är den tidigaste laxälven i norr. Detta innebär att det är den älv där laxen går upp först. Under dom senaste dagarna så har älvens vattenflöde ökat med cirka sex m3l/sek. När detta sker så lockas vår baltiska lax upp till älven.

Joakim Wallstén från Piteå har fiskat många år i Byske älv. Han kan sina ställen. Efter att han har inspekterat området så kliver han ner till älven för att lägga ut sin fluga. Efter ett tag så kliver det på en mäktig fisk.

– Det är alltid en fantastisk och surrealistisk känslan när en lax hugger. Tre sekunder efter det brutala hugget ser jag ytterligare tre eller fyra laxryggar välva över nacken, likt delfiner. Efter en spännande kamp får jag in den. Laxhonan var 100 cm lång, säger Joakim.

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta