Laxen leker åter i Hertingforsen

Elfiske i Hertingforsen visar på mycket god återväxt av laxyngel i den tidigare döda fåran. (Foto: Ingemar Alenäs)

Laxen vandrar nu i Ätran som på rekordåren under 80-talet. Dessutom reproducerar sig laxen i Hertingforsen efter 70 år av torrläggning.

”Döda åfåran” vid kraftverken har efter restaurering åter blivit en vandringsled och ett betydelsefullt uppväxtområde. Det visar det historiska, första elfisket i den restaurerade Hertingforsen. Stora lekytor har skapats för laxfiskar i den tidigare torrlagda åfåran vid sidan om kraftverken.
Per Ingvarsson från P.I. Fly Vatten och Fiskevård och Lars-Göran Pärlklint från Ekoll AB är de erfarna elfiskare som har fått uppdraget att dokumentera effekterna på det unika laxbeståndet i Ätran.
De är båda entusiastiska över mängden producerad lax i den restaurerade forsen.
– Särskilt imponerande är den fina kondition som både ensomriga och tvåsomriga laxyngel visar i Hertingforsen, säger Lars-Göran med stor entusiasm. Även fångsterna av ålyngel är goda.
Per berättar att de elfiskar fyra ytor och att forsen noggrant kartläggs och mäts upp. Med dessa resultat som underlag kan beräknas hur många yngel som årligen produceras i forsen. Det är mycket glädjande att Hertingprojektet förbättrat vandringsmöjligheterna för fisken och att reproduktionen kommit igång på tidigare torrlagda ytor. På sikt gynnas laxen, naturvärden, ekoturismen och Falkenbergs laxfiske.
Projektet visar att det är fullt realistiskt att återställa de ”döda” åfåror som skapats vid sidan om många kraftverk.
Läs mer om Hertingforsen här!

Annons
AKTUELLT

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Tidernas 3 bästa gäddbeten

Genom att gräva bland 40 000 storfångster i Recordfiskregistret och Storfiskregistret har Fiskejournalen tagit fram de tre beten som fångat flest storgäddor, alltså gäddor över 7,5 kilo. Om du vill ha en storgädda, är det vobbler som gäller, enligt statistiken. På tredje plats finner vi en klassiker, nämligen Hi-Lo från ABU. Men det var stor

Fiskare varnas för flygande bläckfisk

Exotiska flygbläckfiskar har dykt upp längs den svenska västkusten. Den ovanliga gästen kan flyga uppemot 20 meter så fiskare bör se upp, menar Kennet Lundin på Naturhistoriska museet.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...