Laxen ökar i Vänern och Klarälven

Enligt tillgänglig fångststatistik ökar andelen lax i Vänern och Klarälven. (Foto: Jan Hagman)

Enligt tillgänglig fångststatistik ökar andelen lax i Vänern och Klarälven. (Foto: Jan Hagman)

Under de år Sportfiskarna drivit ett projekt för fångstrapportering från sportfisket i Vänern och Klarälven har andelen lax i fångsterna tydligt ökat gentemot öringen. Resultatet redovisades på ett informationsmöte i Karlstad torsdagen 6 mars. Detta skriver Sportfiskarna i ett pressmeddelande.
– Under 2011 och 2012 var andelen lax i de rapporter vi fått in 37-38 procent, och nu under 2013 var det 54 procent lax vilket är en markant ökning, säger Peter Belin, projektledare på Sportfiskarna region Värmland.
Resultaten från 2013 baseras på 1650 laxar och öringar. Fångsterna i Klarälven visar på samma sak där sportfisket i Forshagaforsen gav 254 laxar och 20 öringar. I avelsfisket som sköts av Fortum fångades 2710 laxar och 1517 öringar vilket är en stor skillnad mot 2012 då det fångades 764 laxar respektive 1752 öringar.
– Vi har fått in fångstrapporter från tolv trollingtävlingar under 2013 och en del från frivilliga rapportörer, men det är tyvärr inte alla sportfiskare i Vänern som vill rapportera sina fångster. Mer fångstrapportering skulle ge ett ännu bättre underlag för forskning och förvaltning av lax och öring, fortsätter Peter Belin.
Fisken som fångas i Vänern och Klarälven kommer både från utsättningar samt från naturlig reproduktion i Klarälvens övre delar. Det krävs noggrann analys och en fortsatt fångstdatainsamling för att kunna ge säkra svar på varför andelen lax ökat i fångsterna.  I Sportfiskarnas fångstdataprojekt för Vänern och Klarälven ingår en referensgrupp med bland annat forskare från SLU och Karlstad universitet.

Annons
AKTUELLT

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...