Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Laxexperten Glenn Douglas på Sportfiskarna ser positivt på laxens möjligheter att generera turistinkomster. Foto: Sportfiskarna
Laxen omsatte 53 milj i Torne älv

Finska Naturresursinstitutet rapporterar att 10 600 sportfiskare löste fiskekort i Torneälven under 2014, ett rekordstort antal.
Sportfiske efter lax i Torne älv genererade samtidigt över 53 miljoner kronor i inkomster till området under året. I en glesbygdsregion som bland annat drabbats hårt av gruvkonkurs kan sportfiske efter lax möjliggöra en långsiktigt hållbar utveckling.
– Vi har en tydligt positiv utveckling för besöksnäring i området. Laxbestånden i flertalet större Norrlandsälvar har haft en ökande lekvandring under de senaste åren då laxfisket i Östersjön reglerats till mer hållbara nivåer, berättar Sportfiskarnas Glenn Douglas.
Sammanlagt registrerades över 100 000 lekvandrande laxar i Torne älv 2014. Fiskekortförsäljningen för 2014 speglar den enorma laxvandringen och blev dubbelt så stor jämfört med medeltalet för 2000-talet.
Läs hela artikel hos Sportfiskarna

Maria Ålander

 

 

Relaterad nyhet från din region
37 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Enligt guiden Philip Augustsson har det skånska silvret varit segt hittills. Foto: Privat
Seg start på öringfisket i syd – men ge inte upp!

Det vore en överdrift om vi skrev att havsöringsfisket på sydkusten fått en flygande start. Tvärtom kommer det rapporter om att öringen varit ovanligt svårflirtad denna säsongsinledning.

En av dem som kan vittna om det sega fisket är skånske guiden Philip Augustsson, som tror att öringen inte börjat leta sig in mot land ännu.
– Fisket har varit riktigt svårt och trögt hittills. Dåliga vindar, låg temperatur och hög salthalt har ställt till det. Förmodligen är mycket fisk längre ut där de har varmare vatten tack vare strömmarna, berättar Philip Augustsson för Fiskejournalen.

Han tror att det finns en del fisk i mynningar, på grund av högre sötvattenhalt.

– Jag fiskar dock personligen inte i de tillåtna mynningarna, eftersom jag inte vill bidra till att störa öringen i en miljö där de söker skydd och är lättåtkomliga.

Frågan är då vilka knep han kan bjuda på, för dem som längtar efter ett hugg?
– Fluga som imiterar räka eller spigg är alltid säkra kort. Spinnbeten i olika storlekar fungerar året om, och små beten är oftast säkra kort om man vill fånga fisk.
Philip säger att man ändå inte ska vara rädd för att köra stora beten tidigt på säsongen, fast det är kallt i vattnet.
– Då erbjuder man ett skrovmål som havsöringen inte hittar allt för ofta denna årstiden, och tendensen är att man då fångar stor fisk, tipsar Philip Augustsson.

Du kanske även gillar detta