Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Laxen som ändrade reglerna

Här är laxen som ändrade regelverket för Guldrullen. Efter att Thomas Woolley påpekat det orimliga i att inte alla Abus produkter skulle gälla beslöt man i Svängsta att ändra på regelverket.
Thomas Woolley lyckades, efter en mycket hård kamp och med god hjälp av fiskeguiden Nicklas Hjalmarsson, bärga en kanonfin lax på 21,4 kilo utanför Landsort förra sommaren.
Den laxen skulle kunna ge honom en guldrulle, tänkte Thomas och anmälde fisken till Recordfisken. Men när det var dags för utdelning av rullarna blev Thomas utan och rullen gick till en fiskare som fångat en något mindre lax.

När Thomas kontaktade oss kunde vi bara upplysa honom om regelverket som sade att fisken skulle vara fångat på Abu-redskap. Dit räknades inte den Berkley-lina som Thomas använt. En gammal regel som hängt med ända sedan Abu och Fiskejournalen började samarbeta kring Recordfisken. På den tiden ville Abu absolut ha med en regel om att redskap tillverkade av Abu skulle användas om man ville tävla om guldrullarna.
Men tiderna har förändrats och i dagens läge marknadsför Abu (Pure Fishing) en mängd olika redskapsmärken. Sedan Thomas Woolley uppmärksammat det tokiga med regelverket ändrades det så att i dag gäller spö, rulle, lina eller bete av varumärkena Abu Garcia, Berkley, Mitchell, Shakespeare, Fenwick, Stren, Spider, Pflueger och Penn.
Svenne Andersson

Thomas Woolley och Nicklas Hjalmarsson med laxen som ändrade regelverket för Guldrullen.

Thomas Woolley och Nicklas Hjalmarsson med laxen som ändrade regelverket för Guldrullen.

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta