Laxen som ändrade reglerna

Här är laxen som ändrade regelverket för Guldrullen. Efter att Thomas Woolley påpekat det orimliga i att inte alla Abus produkter skulle gälla beslöt man i Svängsta att ändra på regelverket.
Thomas Woolley lyckades, efter en mycket hård kamp och med god hjälp av fiskeguiden Nicklas Hjalmarsson, bärga en kanonfin lax på 21,4 kilo utanför Landsort förra sommaren.
Den laxen skulle kunna ge honom en guldrulle, tänkte Thomas och anmälde fisken till Recordfisken. Men när det var dags för utdelning av rullarna blev Thomas utan och rullen gick till en fiskare som fångat en något mindre lax.
När Thomas kontaktade oss kunde vi bara upplysa honom om regelverket som sade att fisken skulle vara fångat på Abu-redskap. Dit räknades inte den Berkley-lina som Thomas använt. En gammal regel som hängt med ända sedan Abu och Fiskejournalen började samarbeta kring Recordfisken. På den tiden ville Abu absolut ha med en regel om att redskap tillverkade av Abu skulle användas om man ville tävla om guldrullarna.
Men tiderna har förändrats och i dagens läge marknadsför Abu (Pure Fishing) en mängd olika redskapsmärken. Sedan Thomas Woolley uppmärksammat det tokiga med regelverket ändrades det så att i dag gäller spö, rulle, lina eller bete av varumärkena Abu Garcia, Berkley, Mitchell, Shakespeare, Fenwick, Stren, Spider, Pflueger och Penn.
Svenne Andersson

Thomas Woolley och Nicklas Hjalmarsson med laxen som ändrade regelverket för Guldrullen.

Thomas Woolley och Nicklas Hjalmarsson med laxen som ändrade regelverket för Guldrullen.

Annons
AKTUELLT

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...