Bland sportfiskare är Kävlingeån mest känd för sina rekordstora gäddor – men sedan några år börjar ån även bli intressant som hemvist för laxfiskar. Först öring och nu också lax. " /> Laxen tillbaka i Kävlingeån | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

5 år sedan Sverige Fiskejournalen
Laxyngel har påträffats långt upp i Kävlingeån.
Laxen tillbaka i Kävlingeån

Bland sportfiskare är Kävlingeån mest känd för sina rekordstora gäddor – men sedan några år börjar ån även bli intressant som hemvist för laxfiskar. Först öring och nu också lax.

Kävlingeån, som kallas Lödde å i nedre delen av sitt lopp, avvattnar Vombsjön och rinner genom ett tättbefolkat jordbrukslandskap. Genom åren har ån fått ta emot mängder med gifter, föroreningar och övergödning. Det finns dessutom ett flertal gamla vattenmöllor och småkraftverk längs ån. Allt har samverkat till att laxfisken fört en tynande tillvaro i ån, som i stället blivit känd för sitt fina gädd- och abborrfiske.
Idogt fiskevårdsarbete har dock medfört att även laxfisken kommit tillbaka i ån. Sedan några år leker havsöringen regelbundet i ån och nu har även laxen hittat tillbaka. Vid provfiske har laxyngel påträffats långt upp i systemet. Troligen handlar det om felgångare från andra vattensystem, knappast om att den gamla stammen av kävlingeålax återvänt.

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Sportfisket och det övriga friluftslivet blomstrar.
Ökat anslag till Sportfiskarna – så många miljoner får de

Sportfiskarna har anledning att fira i dag. När fördelningen av statens medel till friluftsorganisationerna presenteras så får nämligen Sportfiskarna ett ökat anslag.

Det totala statsanslaget till friluftsorganisationerna är 47,8 miljoner kronor, och dessa fördelas mellan 23 aktörer.
– Det känns särskilt viktigt i år att fördela de statliga medlen så att många ges möjlighet att kunna aktivera sig och utöva friluftsliv. Många bra projekt kommer under året bidra till mer välmående hos befolkningen, säger Ulf Silvander generalsekreterare för Svenskt Friluftsliv i ett pressmeddelande.

Sportfiskarna får ett organisationsbidrag på 5 370 000 kronor, vilket är en liten ökning från 2020 då summan var 5 250 000 kronor. De får även ett verksamhetsstöd på 4 700 000, vilket är samma som föregående år.
Det bör även noteras att 2021 utnämnts till Friluftslivets år.
Hela listan på anslagen hittar ni här!

Du kanske även gillar detta