" /> Laxens liv i havet ska kartläggas | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Hans Hällman
Forskare vet relativt lite om hur laxen lever i havet. En norsk studie ska ändra på det. Foto: Eva B Thorstad
Laxens liv i havet ska kartläggas

Norska laxbestånd minskar på många håll och snart startar ett fyraårigt forskningsprojekt som ska kartlägga atlantlaxens liv i havet. Förhoppningen är att studien ska öka förståelsen för varför bestånden minskar.

I dagsläget finns det relativt lite forskning om hur atlantlaxen lever i havet och vilka faktorer som där påverkar artens utbredning. Var tar de vägen och hur lever de sina liv innan de återvänder till sötvatten? Det och mycket annat hoppas forskare från NINA,  Havforskningsinstuttet och Norges arktiska universitet att snart kunna besvara. För att lyckas kommer laxar att märkas med elektroniska sändare som kartlägger fiskarnas vandringar. Den fyraåriga studien förkortas SeaSalar och inleds i augusti. Även internationella experter kommer att delta i arbetet.

Läs mer om projektet här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta