Laxfällor utanför Mörrumsån

Beslutet är ett hot mot Mörrumsåns lax och fisketurism. (Foto: Joel Norlin)

Sportfiskarna:
Länsstyrelsen i Blekinge har gett en yrkesfiskare tillstånd att fiska med så kallad Push-up fälla i Mörrumsåns mynningsområde. Ett beslut som överklagas av Sportfiskarna.
– Länsstyrelsens beslut är helt vansinnigt. Mörrums laxar och havsöringar är mycket skyddsvärda och har en nedåtgående trend. Tillståndet borde aldrig ha getts, säger Sportfiskarnas generalsekreterare Stefan Nyström.
Mörrumsåns lax- och havsöringbestånd är bland landets mest kända och skyddsvärda fiskbestånd. De är unika för sin höga medelvikt och snabba tillväxt och laxbeståndet är dessutom ett av mycket få kvarvarande sydliga bestånd i Östersjön. Bestånden har under senare år uppvisat en vikande trend. När Länsstyrelsen inte tog hänsyn till varken det stora skyddsvärdet hos åns laxar och havsöringar eller sportfisket och fisketurismen vid Mörrumsån gjorde man enligt Sportfiskarna fel.
– Enligt aktuell förordning borde inte tillstånd ha getts givet det stora skyddsvärde som finns. Vi är övertygade om att tillstånden kommer att rivas upp, säger Stefan Nyström.
Som ett led i strävandena att stärka Östersjöns lax- och havsöringbestånd har Sportfiskarna instiftat en fond för Östersjölaxens bevarande. Som ett viktigt steg i detta bevarandearbete har Sportfiskarna nyligen förvärvat fiskerätter för fiske med fasta redskap utanför Mörrumsåns mynning. Motsvarande har även Sveaskog gjort med andra fisken i samma område. Allt för att underlätta och främja lax- och öringvandringen in till Mörrumsån. Sveaskog har även skärpt restriktionerna för sportfisket i Mörrumsån så att det endast får fångas och behållas en lax eller öring per fiskande och dygn.
– Länsstyrelsens beslut är att motarbeta ansträngningarna för att säkra laxens framtid i Mörrumsån och därmed även säkra framtiden för den fisketurism som varje år generererar mer än 50 miljoner kronor till bygden. Vi tycker att beslutet är obegripligt och räknar med att länsstyrelsen tar till sig av kritiken, avslutar Stefan Nyström.

Annons
AKTUELLT

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...