Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Laxfeber i Blekinge

Laxfestivalen, mitt i sköna maj, lockar många trollingfiskare att ge sig ut på jakt efter storlaxen i Hanöbukten. (Foto: Svenne Andersson)

KARLSHAMN: Efter förra årets lyckade evenemang, och med tanke på det fina höst-vinterfisket utanför Simrishamn, är blekingarna rejält optimistiska inför vårens laxtrolling. Laxfestivalen den 10-12 maj kan bli en höjdare.
– Vi hade riktigt bra fiske i fjol. 39 startande båtlag fångade 56 laxar och fyra öringar, säger tävlingsledaren Peter Svensson och tillägger att medelvikten var så pass hög som över tio kilo för laxen.
Trollingfisket utanför Simrishamn, som pågår året runt, har rapporterat bra fiske under hela hösten och vintern. Förväntningarna är därför på topp när laxen snart börjar sin lekvandring.

– Det blir 20:e gången vi arrangerar Laxfestivalen och naturligtvis siktar vi på att nå tillbaka till de fångster och den status tävlingen hade under 1990-talet, tillägger Peter Svenson, som kontinuerligt kommer att uppdatera hemsidan med färsk information.
Svenne Andersson

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Em Chaipha med en av årets absolut största svenska gäddor. Foto: Privat
Trassel för polarna – då fick Em monstergäddan

Em Chaipha trodde inte att håven behövdes, eftersom det troligtvis var en liten fisk som slukat betet. Men oj så fel han hade. Både håven och kameran kom till användning eftersom det var en gädda på makalösa 17,8 kilo som satt i andra änden linan.

Drömfisken är landad!

Det är sannerligen storgäddornas vår i Sverige. Knappt har krutröken skingrats efter Esbjörn Möllerströms 18-kilosgädda innan nästa koloss rapporteras in.

Det var alltså Em Chaipha från Tidaholm som fick sitt livs fiskeminne när han var ute tillsammans med kamraterna Alexanders Lidholm och Joel Andersson.
– Vi åkte till ett ställe där vi har dragit många fina fiskar förut. Alexander och Joel fick trassel i rullen och satte sig ner för att försöka pilla upp knutarna. I samma ögonblick kastar jag ut och säger på skoj ”va gött om vi skulle få en plussare så att vi kan åka hem”.

Em tog några vevtag och gjorde ett långt stopp, och då small det till.
– Tanken slår mig inte att det är en megafisk, så jag säger till polarna att vågen inte behövs utan att jag kan handlanda den i stället. Men det fick jag ångra.

Det blev i stället en ordentlig kamp innan gäddan låg i håven, och vågen drogs alltså ned till imponerande 17,8 kilo. Måttbandet visade 124 centimeter, och fiskekamraterna insåg naturligtvis att de hade en av årets största svenska gäddor i båten.

 

Dragit 14-kilos tidigare
Em hade tidigare ett personligt rekord på 14 kilo, och frågan är vilka mål han har med sitt fiske efter en sådan här fångst?
– Det är väl att utvecklas som sportfiskare, och så har det alltid varit. Helt enkelt att köra vidare och hoppas på ännu fler stora damer, konstaterar en överlycklig fångstman.
Grattis till en fantastisk fisk, säger vi på Fiskejournalen.

 

Du kanske även gillar detta