Sverige som sportfiskenation kan skapa ytterligare tillväxt, sysselsättning och investeringar runt våra laxbärande älvar. Det menar arrangörerna av ett internationellt laxseminarium i Mörrum nästa vecka. " /> Laxfiske kan ge tillväxt i Sverige | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

5 år sedan Sverige Fiskejournalen
Mer lax i våra älvar kan skapa både tillväxt och sysselsättning, säger Sveaskog och bjuder in till seminarium. (Foto: Martin Falklind)
Laxfiske kan ge tillväxt i Sverige

Sverige som sportfiskenation kan skapa ytterligare tillväxt, sysselsättning och investeringar runt våra laxbärande älvar. Det menar arrangörerna av ett internationellt laxseminarium i Mörrum nästa vecka.

Sverige har stor potential som sportfiskenation och det finns goda möjligheter att utveckla landet som sportfiskedestination. Med denna goda vision bjuder Sveaskog in till ett seminarium i Mörrum onsdagen den 16 september.
För att åstadkomma en utveckling av sportfisket behövs mer lax i våra älvar. Ett sätt att verka i denna riktning är att i samförstånd med yrkeksfisket och privatpersoner som har näträttigheter se till så att det går upp mer lax i älvarna för att leka, skriver arrangören.
Talarlistan innehåller en rad profiler inom svenskt och internationellt sportfiske. Den toppas dessutom med kung Carl XVI Gustaf och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht – båda varma vänner av lax och laxfiske.
Läs hela programmet här.

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta