Fisket och fisketurismen ger fler jobb till Norrbotten. Campingen i Jockfall bygger ut och räknar med ännu fler gäster nästa sommar. Samtidigt görs ansträngningar för att får upp ännu fler laxar i Kalixälven. " /> Laxfisket ger fler jobb i Norrbotten | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

5 år sedan Sverige Fiskejournalen
Ann-Sofie Landin driver campingen i Jockfall, tillsammans med sin familj. (Foto: Bengt Nilsson)
Laxfisket ger fler jobb i Norrbotten

Fisket och fisketurismen ger fler jobb till Norrbotten. Campingen i Jockfall bygger ut och räknar med ännu fler gäster nästa sommar. Samtidigt görs ansträngningar för att får upp ännu fler laxar i Kalixälven.

Ann-Sofie Landin, som driver campingen i Jockfall tillsammans med sin familj berättar för P4 Norrbotten att hon planerar att bygga ut till nästa säsong:
– Vi planerar för fler stugor, stugor med hotellstandard och vi hoppas att vi ska ha dem klara till säsongen 2016, säger hon till radion och fortsätter:
– Det här kommer att ge fler jobb.
Ann-Sofie Landin räknar med att man i år haft 20 procent nya gäster som aldrig tidigare varit i Sverige. Det har även kommit gäster från länder där campingen inte marknadsförts. Ute i Europa pratas det om hur bra fisket i Norrlandsälvarna blivit.

Det är naturligtvis det trägna fiskevårdsarbetet som börjat bära frukt och kanske framförallt att makthavarare både i Stockholm och Bryssel förstått att Östersjölaxen har större värde som levande fisk i älven än som kotletter i fiskdisken.
Nu görs ytterligare ansträngningar för att stärka uppgången av lax i Kalixälven. Det är Kalix älvs ekonomiska förening som kommit överens med lokala yrkesfiskare om att minska fisket med laxfällor i området.Med ekonomiskt stöd från älvens fiskevårdsområden, projektet Ge fan i vår vatten och Stiftelsen för Östersjölaxen arrenderas 17 fiskeplatser för fasta fisken under fem år.
Läs och lyssna på inslaget i P4 Norrbotten.

Relaterad nyhet från din region
18 timmar sedan Sverige Anders Lundin
SportfiskeSverige Online 2021 ska innehålla både livefiske och digital shopping om den blir av.
Freewater kastar loss mot digital sportfiskemässa

Sportfiskemässan blev som bekant inställd med anledning av pandemin – men nu planeras det i stället en digital variant i annan regi. Det är Freewater Pictures som hoppas ro i land en satsning samma datum 19–21 mars, under namnet SportfiskeSverige Online 2021.

Det är Oskar Stenberg och det övriga gänget i Freewater Pictures som vill samla branschen i digital form, nu när den fysiska mässan inte blir av. Sista spiken är inte inslagen ännu, men förhoppningsvis kan de ge grönt ljus inom kort.
– Vi har arrangerat ett flertal digitala mässor som blivit lyckade, och vi har ett koncept som vi tror kommer fungera i större skala också, berättar Oskar för Fiskejournalen.

De hoppas på ett 50-tal utställare och 30 betesbyggare, och själva basen för sändningen kommer att vara vid en marina där det finns öppet vatten, med livefiske och demonstrationer av både båtar och utrustning. Det kommer att ske under så säkra former som möjligt, och det är därmed inte öppet för allmänheten att komma just dit.
– Vi måste ha höga mål, men vi har testat oss fram med flera olika databaser och system som vi vet fungerar. Det mässor vi haft hittills har gett väldigt bra försäljning för utställarna.

Just nu raggar Freewater Pictures fler utställare och intressenter, och förhoppningen är att även Sportfiskemässan ska haka på så småningom.
–  Jag tror faktiskt att de fysiska mässorna kommer ett ha en parallell digital variant i framtiden. Det är på tiden att sportfisket digitaliseras, och jag hoppas folk känner att vi gör en bra sak för branschen, hälsar Oskar Stenberg.

Du kanske även gillar detta