Fisket och fisketurismen ger fler jobb till Norrbotten. Campingen i Jockfall bygger ut och räknar med ännu fler gäster nästa sommar. Samtidigt görs ansträngningar för att får upp ännu fler laxar i Kalixälven. " /> Laxfisket ger fler jobb i Norrbotten | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Fiskejournalen
Ann-Sofie Landin driver campingen i Jockfall, tillsammans med sin familj. (Foto: Bengt Nilsson)
Laxfisket ger fler jobb i Norrbotten

Fisket och fisketurismen ger fler jobb till Norrbotten. Campingen i Jockfall bygger ut och räknar med ännu fler gäster nästa sommar. Samtidigt görs ansträngningar för att får upp ännu fler laxar i Kalixälven.

Ann-Sofie Landin, som driver campingen i Jockfall tillsammans med sin familj berättar för P4 Norrbotten att hon planerar att bygga ut till nästa säsong:
– Vi planerar för fler stugor, stugor med hotellstandard och vi hoppas att vi ska ha dem klara till säsongen 2016, säger hon till radion och fortsätter:
– Det här kommer att ge fler jobb.
Ann-Sofie Landin räknar med att man i år haft 20 procent nya gäster som aldrig tidigare varit i Sverige. Det har även kommit gäster från länder där campingen inte marknadsförts. Ute i Europa pratas det om hur bra fisket i Norrlandsälvarna blivit.

Det är naturligtvis det trägna fiskevårdsarbetet som börjat bära frukt och kanske framförallt att makthavarare både i Stockholm och Bryssel förstått att Östersjölaxen har större värde som levande fisk i älven än som kotletter i fiskdisken.
Nu görs ytterligare ansträngningar för att stärka uppgången av lax i Kalixälven. Det är Kalix älvs ekonomiska förening som kommit överens med lokala yrkesfiskare om att minska fisket med laxfällor i området.Med ekonomiskt stöd från älvens fiskevårdsområden, projektet Ge fan i vår vatten och Stiftelsen för Östersjölaxen arrenderas 17 fiskeplatser för fasta fisken under fem år.
Läs och lyssna på inslaget i P4 Norrbotten.

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Vill du kämpa om medaljerna i SM nästa år? Då är det dags att spana efter distriktsmästerskap redan nu. Foto: Anders Lundin
Här ska svenska mästarna i gäddfiske koras

Team Sportfiskeprylar.se är svenska mästare i gäddfiske – åtminstone ett tag till. Till hösten sätter de vandringspriset på spel under SM-finalen på Övre Åsunden, och nu står det även klart vilka som får arrangera SM-finalen 2022.

SM i gädda 2022 kommer att avgöras 1 oktober på sjön Mjörn söder om Alingsås, och det är Mölndals Sportfiskeförening som får äran att arrangera. Konceptet är en lagtävling, med 2–3 medlemmar i varje ekipage. Med andra ord så är det bara att börja spana efter lokala distriktsmästerskap framöver, om du vill försöka kvalificera dig till finalen.

SM-finalen 2021 kommer som sagt att avgöras på Övre Åsunden, med Ulricehamns Fritidsfiskare som arrangörer. Datumet är sedan tidigare fastställt till 2 oktober, och mer information hittar du på Sportfiskarnas hemsida.

Du kanske även gillar detta