Laxfisket ger fler jobb i Norrbotten

Ann-Sofie Landin driver campingen i Jockfall, tillsammans med sin familj. (Foto: Bengt Nilsson)

Fisket och fisketurismen ger fler jobb till Norrbotten. Campingen i Jockfall bygger ut och räknar med ännu fler gäster nästa sommar. Samtidigt görs ansträngningar för att får upp ännu fler laxar i Kalixälven.

Ann-Sofie Landin, som driver campingen i Jockfall tillsammans med sin familj berättar för P4 Norrbotten att hon planerar att bygga ut till nästa säsong:
– Vi planerar för fler stugor, stugor med hotellstandard och vi hoppas att vi ska ha dem klara till säsongen 2016, säger hon till radion och fortsätter:
– Det här kommer att ge fler jobb.
Ann-Sofie Landin räknar med att man i år haft 20 procent nya gäster som aldrig tidigare varit i Sverige. Det har även kommit gäster från länder där campingen inte marknadsförts. Ute i Europa pratas det om hur bra fisket i Norrlandsälvarna blivit.
Det är naturligtvis det trägna fiskevårdsarbetet som börjat bära frukt och kanske framförallt att makthavarare både i Stockholm och Bryssel förstått att Östersjölaxen har större värde som levande fisk i älven än som kotletter i fiskdisken.
Nu görs ytterligare ansträngningar för att stärka uppgången av lax i Kalixälven. Det är Kalix älvs ekonomiska förening som kommit överens med lokala yrkesfiskare om att minska fisket med laxfällor i området.Med ekonomiskt stöd från älvens fiskevårdsområden, projektet Ge fan i vår vatten och Stiftelsen för Östersjölaxen arrenderas 17 fiskeplatser för fasta fisken under fem år.
Läs och lyssna på inslaget i P4 Norrbotten.

Annons
AKTUELLT

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...