Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Laxfrågan till EU

Sportfiskarna går direkt till EU för att rädda laxen i Östersjön. Kravet är ett omedelbart stopp för fisket i havet.
Med anledning av den mycket svaga laxstigningen i år har Sportfiskarna beslutat att vända sig direkt till EU med sina krav. Med på vagnen är Finlands Fritidsfiskares Centralorganisation och Kommunförbundet i Norrbotten.
– Vi vill lyfta fram och visa att 2010 har varit ett katastrofalt laxår och att det nu krävs åtgärder, säger biologen Glenn Douglas som jobbar med laxfrågor på Sportfiskarna i Luleå.
Enligt alla prognoser skulle 2010 bli ett riktigt toppår för laxen i Östersjön. Men stigningen har inte alls motsvarat förväntningarna – i många vattendrag är den mindre än hälften mot förra året.

I skrivelsen pekar organisationerna ut den låga smoltöverlevnaden och ökat tryck från kommersiellt laxfiske som huvudskäl till det låga antalet lekvandrande laxar. I skrivelsen uppmanas EU att följa rådet från sin egen kommitté för fiskerinäringen (STECF). Det rådet går ut på att inte tillåta havsfiske förrän målet om att 80 procent av maximal smoltproduktion har uppnåtts.
– Som situationen är idag borde fisket i havet stoppas, konstaterar Glenn Douglas.
Svenne Andersson

Det är rejäl uppförsbacke för Östersjölaxen. Alldeles för få laxar försöker ta sig upp i älvarna. (Foto: Hans Schibli)

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta