Norska forskare larmar återigen hur den odlade laxen påverkar de vilda beståndet negativt. Studier visar nu att yngel från vildlax har mindre chans att överleva när de tvingas konkurrera med korsningar av odlingslax/vildlax. " /> Hybrider konkurrerar ut vilda laxyngel | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Laxyngel kan stöta på många utmaningar, bland annat hybridyngel. (Foto: Stefan Larsson)
Hybrider konkurrerar ut vilda laxyngel

Norska forskare larmar återigen hur den odlade laxen påverkar de vilda beståndet negativt. Studier visar nu att yngel från vildlax har mindre chans att överleva när de tvingas konkurrera med korsningar av odlingslax/vildlax.

Forskningen kring förhållandena mellan hybrider och vildlax har genomförts via Norsk institutt for naturforskning, och resultaten publiceras bland annat på forumet Forskning.no.

Att rymningsfisk från odlingar har påverkat det norska laxbeståndet genom reproduktion är känt sedan tidigare. Studier i bäckar visar nu också att yngel från sådana korsningar är ett hot mot det vilda beståndet. Hybriderna har nämligen visat sig vara mer dominanta och aggressiva, och innebär således att de skaffar sig övertaget i habitat där de konkurrerar med ren vildlax. Detta här särskilt stor betydelse direkt efter att de lämnat grusmiljön och gör anspråk på större revir. Slutsatsen är alltså att detta är ett påtagligt hot mot den norska vildlaxen.

Här kan du läsa hela artikeln:

Läs om insatserna för att rädda den svenska vildlaxen:

Snart kan alla laxfällor vid Vindelälven vara inlösta

 

Relaterad nyhet från din region
35 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Hugg in på Vänern! Foto: Photoholgic
Nya kartan som visar vägen till napp på Vänern

Intresset för sportfiske ökar konstant, och inte minst nybörjare behöver lite hjälp att hitta vägen till huggen. Nu lanseras det en karta som visar vägen till napp på Vänern.

Det är projektet Hållbar fisketurism i Vänern som i samverkan med lokala fiskeföreningar och sportfiskare tagit fram en digital karta, som ska underlätta tillvaron för sportfiskare.
Med kartan vill de förbättra informationen och lyfta det strand- och stadsnära fisket runt Vänern.

– Det är i dag många, både lokalbor och besökare, som inte vet var man kan fiska och vilka regler som gäller, och med kartan hoppas jag att vi kan hjälpa fler att komma ut på fiske, säger Simon Jonsson, projektledare på Fiskeområde Vänern i ett pressmeddelande.

För varje plats på kartan framgår om det behövs fiskekort och var man i sådana fall köper det samt vilka arter den lyckosamme kan förvänta sig att dra upp.
Kartan omfattar än så länge fiskeplatser i följande kommuner: Karlstad, Hammarö, Kristinehamn, Mariestad och Vänersborg. Här hittar du den!

Du kanske även gillar detta