Laxkvoten ett steg i rätt riktning

Sportfiske är en hållbar framtid för älvdalarna. (Foto: Johan Larsson)

Sportfiske är en hållbar framtid för älvdalarna. (Foto: Johan Larsson)

Sportfiskarna: EU:s fiskeministrar följde inte forskarnas rekommendation för fångstkvoten för Östersjölax, men minskningen med 10 % jämfört med 2014 ligger relativt nära det internationella havsforskningsinstitutet, ICES, råd. Det finns nu en god chans att kvoten kan sammanfalla med ICES rekommendationer till 2016.
– 2004 låg fångstkvoten för Östersjölax på över 400 000 individer, att ministerrådet nu beslutat om en fångstkvot på 95 928 individer får ses som ett godtagbart resultat. Vi har de senaste åren haft goda återkomster av lax i de stora Norrlandsälvarna vilket tydligt visar att vi är på rätt väg, kommenterar Glenn Douglas, Sportfiskarnas sakkunnige för Östersjölaxfrågor.
De senaste åren har trenden varit att de stora Norrlandsälvarna haft ökande återkomst av lax. Detta tack vare minskade fångstkvoter och en styrning av det svenska yrkesfisket till kustnära fiske med inriktning på fångst av främst odlad lax från utbyggda älvar. Många av de mindre vildlaxälvarna har dock fortfarande svaga bestånd. Därför är det fortsatt viktigt att fiskekvoterna minskas enligt forskarnas råd. Samtidigt aktualiseras nu behovet av konkreta åtgärder i dessa älvar för att komma vidare med utvecklingen av de svaga vildlaxbestånden.
– Nästa steg för laxförvaltningen är att införa en älvspecifik förvaltning av laxbestånden. Andra nödvändiga åtgärder är att bygga fungerande vandringsvägar, anpassa vattenregleringen, riva ut mindre kraftverk och helt få bort kustfisket utanför svaga älvar, säger Glenn Douglas.
Stabila återkomsterna av vildlax kan på sikt generera ett regionalt uppsving för besöksnäring och lokalt näringsliv. En annan viktig uppgift är därför att nu anpassa fiskeregler och lokal infrastruktur för att möta en utveckling med ökad fisketurism. En förbättrad fångstrapportering är även viktigt för förvaltning av bestånden och för sportfiskets utveckling i älvarna. En ökande besöksnäring baserad på laxfiske är en samhällsekonomiskt lönsam och långsiktigt hållbar utveckling som bör ha företräde framför kortsiktig exploatering.
– De flesta vilda laxar i Östersjön kommer från svenska älvar. Man kan därför säga att skyddet av vildlaxen är en svensk angelägenhet. Det är även oerhört viktigt för besöksnäringen och den regionala utvecklingen i älvdalarna att vi upprätthåller den positiva trenden för vildlaxen, avslutar Glenn Douglas.

Annons
AKTUELLT

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...