Sportfiske är en hållbar framtid för älvdalarna. (Foto: Johan Larsson) Sportfiske är en hållbar framtid för älvdalarna. (Foto: Johan Larsson)[/caption] " /> Laxkvoten ett steg i rätt riktning | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Morgan Fihn
Laxkvoten ett steg i rätt riktning
Sportfiske är en hållbar framtid för älvdalarna. (Foto: Johan Larsson)

Sportfiske är en hållbar framtid för älvdalarna. (Foto: Johan Larsson)

Sportfiskarna: EU:s fiskeministrar följde inte forskarnas rekommendation för fångstkvoten för Östersjölax, men minskningen med 10 % jämfört med 2014 ligger relativt nära det internationella havsforskningsinstitutet, ICES, råd. Det finns nu en god chans att kvoten kan sammanfalla med ICES rekommendationer till 2016.
– 2004 låg fångstkvoten för Östersjölax på över 400 000 individer, att ministerrådet nu beslutat om en fångstkvot på 95 928 individer får ses som ett godtagbart resultat. Vi har de senaste åren haft goda återkomster av lax i de stora Norrlandsälvarna vilket tydligt visar att vi är på rätt väg, kommenterar Glenn Douglas, Sportfiskarnas sakkunnige för Östersjölaxfrågor.
De senaste åren har trenden varit att de stora Norrlandsälvarna haft ökande återkomst av lax. Detta tack vare minskade fångstkvoter och en styrning av det svenska yrkesfisket till kustnära fiske med inriktning på fångst av främst odlad lax från utbyggda älvar. Många av de mindre vildlaxälvarna har dock fortfarande svaga bestånd. Därför är det fortsatt viktigt att fiskekvoterna minskas enligt forskarnas råd. Samtidigt aktualiseras nu behovet av konkreta åtgärder i dessa älvar för att komma vidare med utvecklingen av de svaga vildlaxbestånden.

– Nästa steg för laxförvaltningen är att införa en älvspecifik förvaltning av laxbestånden. Andra nödvändiga åtgärder är att bygga fungerande vandringsvägar, anpassa vattenregleringen, riva ut mindre kraftverk och helt få bort kustfisket utanför svaga älvar, säger Glenn Douglas.
Stabila återkomsterna av vildlax kan på sikt generera ett regionalt uppsving för besöksnäring och lokalt näringsliv. En annan viktig uppgift är därför att nu anpassa fiskeregler och lokal infrastruktur för att möta en utveckling med ökad fisketurism. En förbättrad fångstrapportering är även viktigt för förvaltning av bestånden och för sportfiskets utveckling i älvarna. En ökande besöksnäring baserad på laxfiske är en samhällsekonomiskt lönsam och långsiktigt hållbar utveckling som bör ha företräde framför kortsiktig exploatering.
– De flesta vilda laxar i Östersjön kommer från svenska älvar. Man kan därför säga att skyddet av vildlaxen är en svensk angelägenhet. Det är även oerhört viktigt för besöksnäringen och den regionala utvecklingen i älvdalarna att vi upprätthåller den positiva trenden för vildlaxen, avslutar Glenn Douglas.

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
"Nu hoppas jag faktiskt att isarna smälter och försvinner så att folk inte kan gå ut på dem", säger Jan Insulander, projektledare på Issäkerhetsrådet. Foto: Hans Isaacson
Fler drunkningstillbud – fiskare gick inte att rädda

De svaga isarna fortsätter att skörda människoliv i södra landsdelarna. Totalt har det rapporterats in åtta döda på tre dagar genom drunkningstillbud.

Fiskejournalen berättade i fredags om att fyra män omkom efter ett drama på Vallsjön i Sävsjö, där två män gått ut för att fiska. Isen brast för dem, och när några kamrater försökte rädda de nödställda så dog även de.
På lördagen dog ytterligare två män i Katrineholm och ytterligare en i Enköping sedan de gått genom isen.

På söndagskvällen kom också beskedet att en sportfiskare avlidit efter en räddningsinsats i Värnamo.
Räddningstjänsten larmades till den aktuella sjön och de använde räddningspulka för att ta sig ut till den nödställde mannen.
– Det var två brandmän som stack ut direkt. Men det tog lång tid, eftersom de först inte hittade honom, berättar ett vittne som Fiskejournalen pratat med.
– Vi hittade mannen under vattnet strax före klockan 12, säger Niklas Andersson, insatsledare vid räddningstjänsten, till SVT Jönköping.
Mannen fördes till sjukhus, där han senare avled.

”Förstört” statistiken
Nu går flera aktörer ut och varnar för svaga isar, med hopp om att det inte ska ske några fler drunkningsolyckor i vinter.
– Vi har redan ”förstört” statistiken i år och jag är rädd att den kommer bli ovanligt mörk. Jag vet inte hur vi ska få folk att förstå. Nu hoppas jag faktiskt att isarna smälter och försvinner så att folk inte kan gå ut på dem, säger Jan Insulander, projektledare på Issäkerhetsrådet, till Aftonbladet.

Här är några enkla regler för ökad säkerhet:
1) Undersök isens bärighet innan du går ut på den och vid förflyttningar. Använd ispik eller isborr.
Ta hjälp och råd från erfarna om du är det minsta osäker.
2) Kolla gärna med närboende eller fiskeklubbar som ofta kan ge en bra bild av isläget.
3) Kolla gärna med närboende eller fiskeklubbar som ofta kan ge en bra bild av isläget.
4) Var aldrig ensam på isen. Att själv ta sig upp om sen brister kan vara svårt för den som inte är vältränad.
5) Använd säkerhetsutrustning som isdubbar (bärs under hakan) och lättåtkomlig säkerhetslina. Någon form av flythjälp kan vara avgörande om du går igenom isen.
6) Undvik strömsatta områden som in- och utlopp och sund.
7) Kör inte skoter på okänd is.
8) Håll dig på land om det finns minsta anledning att tro att isen kan vara farlig. (Källa Issäkerhetsrådet)

Du kanske även gillar detta