laxkvoter i östersjön för 2014[/caption] " /> Laxkvoten för Östersjön får inte höjas | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
”Laxkvoten för Östersjön får inte höjas”
laxkvoter i östersjön för 2014

Det finns inte utrymme för någon som helst ökning av befintlig kvot om man vill skydda vildlaxstammarna, menar Glenn Douglas från Sportfiskarna. (Foto: NWCouncil/Creative Common Share alike 3.0)

Sportfiskarna:
Internationella havsforskningsrådet (ICES) har nyligen gått ut med råd för laxkvoten 2014. Ett beslut om fiskekvoterna för 2014 fattas senare i år av EU:s ministerråd.
– Då ministerrådet tyvärr alltid har överskridit forskarnas kvoter är det nu oerhört viktigt att de inte beslutar om en ökning av laxfisket i Östersjön. Kvoterna behöver i stället sänkas då vi har ett stort problem med en systematisk dold fångst av lax som registreras som havsöring i främst Polen, kommenterar Glenn Douglas Sportfiskarna Region Norr.
ICES föreslår nu en fångstkvot för lax i Östersjön på 78 000 laxar för 2014, för 2013 var den förslagna kvoten 54 000 laxar. Ministerrådet beslöt dock om en fångstkvot på hela 108 762  laxar för i år. Råden från ICES är årligen återkommande och är ett centralt underlag för de beslut om fiskekvoter som EU:s ministerråd fattar i slutet av året. Ministerrådet överskrider i regel de rekommenderade kvoterna, vilket är helt ohållbart ur ett bevarandeperspektiv.

– Vi kommer att träffa ansvarige minister Eskil Erlandsson som företräder Sveriges fiske i Ministerrådet och påtala vikten av att strikt hålla sig till forskarnas råd och minska laxkvoten till 78 000 laxar och samtidigt se till att den polska falskrapporteringen stoppas. Det finns inte utrymme för någon som helst ökning om man vill skydda vildlaxstammarna, avslutar Glenn Douglas.

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Sportfisket och det övriga friluftslivet blomstrar.
Ökat anslag till Sportfiskarna – så många miljoner får de

Sportfiskarna har anledning att fira i dag. När fördelningen av statens medel till friluftsorganisationerna presenteras så får nämligen Sportfiskarna ett ökat anslag.

Det totala statsanslaget till friluftsorganisationerna är 47,8 miljoner kronor, och dessa fördelas mellan 23 aktörer.
– Det känns särskilt viktigt i år att fördela de statliga medlen så att många ges möjlighet att kunna aktivera sig och utöva friluftsliv. Många bra projekt kommer under året bidra till mer välmående hos befolkningen, säger Ulf Silvander generalsekreterare för Svenskt Friluftsliv i ett pressmeddelande.

Sportfiskarna får ett organisationsbidrag på 5 370 000 kronor, vilket är en liten ökning från 2020 då summan var 5 250 000 kronor. De får även ett verksamhetsstöd på 4 700 000, vilket är samma som föregående år.
Det bör även noteras att 2021 utnämnts till Friluftslivets år.
Hela listan på anslagen hittar ni här!

Du kanske även gillar detta