Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Morgan Fihn
Laxplan med förhinder

Det finns ett förslag till plan för Östersjöns laxar – men frågan är om det klarar hårdmanglingen i EU.

Läget är kritiskt för Östersjölaxen – och det blir knappast bättre av att EU-kommissionen inte får tummarna ur med den nya handlingsplanen.
Den år 2001 sjösatta ”Salmon Action Plan” hade som mål att vildlaxproduktionen i älvarna 2010 skulle nå upp till 50 procent av vad som var möjligt. Det lyckades ju inget vidare…
Men om man höjer målet, så når man kanske en bit i alla fall, resonerar EU-kommissionen och föreslår nu en höjning till 75 procent av potentialen. Någon därnere i Bryssel har tydligen hört uttrycket: ”Sikta mot stjärnorna så når du trädtopparna”.
Den nya handlingsplanen skulle egentligen redan varit klar, men som med all EU-byråkrati tar allting mycket längre tid än vad man tänkt sig. Nu ska förslaget först granskas av EU-parlamentet och sedan ska det godkännas av ministerrådet. Eftersom det, förutom en kraftig höjning av målsättningen, innehåller förslag om rejäla begränsningar i fisket är det väl frågan om det klarar den manglingen. Yrkesfiskets lobbyister kommer säkert att göra sitt bästa för att skjuta förslaget i sank. Och att dom är effektiva vet vi ju redan…
Svenne Andersson

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nu kan öringar leta sig upp till nya lekplatser i Hargsån. Foto: Jon Sailer
Det är vår – släpp fiskarna och bäckarna loss!

Fiskevården är på frammarsch i Sverige. Såklart måste vi berätta om detta glädjeämne från Uppland, där Hargsån släpps fri efter 350 år i bojor.

Rubriken är en association till den svenska filmklassikern ”Släpp fångarne loss – det är vår!”.  Och nog förtjänade Hargsån att släppas loss efter så många århundranden. Ån har varit torrlagd i 350 år, ända sedan bruket vid Nerhammaren anlades.
Det 182 meter långa omlöp som nu öppnats kommer att ge lekvandrande fisk tillgänglighet till ett helt åsystem, med över 40 hektar våtmark och flera kilometrar med skogsbäckar.

Det är Upplandsstiftelsen som tillsammans med Sportfiskarna och Hargs bruk lyckats ro projektet i hamn.
Direkt efter färdigt arbete sågs havsöring gå upp och leka på de nyanlagda lekbottnarna. Dessutom noterades den rödlistade arten nejonöga som nu får bättre chans att klara sig, rapporterar Upplandsstiftelsen på sin hemsida. Här kan du även se ett filmklipp från SVT om händelsen!

Du kanske även gillar detta