Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
I laxrommen finns ämnen som påskyndar läkning av sår. Bild: SP
Laxrom mot blåsor i munnen

”Afte” kallas de smärtsamma blåsor i munnen som drabbar ungefär var femte person någon gång i livet. Laxrom kan vara lösningen!
Nu ska ett EU-projekt utveckla ett medel mot afte som baseras på ämnen som upptäckts i laxrom. I obefruktade ägg från laxar finns bioaktiva ämnen, fetter och proteiner, som har förmåga att påskynda läkning av sår som exempelvis afte. Utmaningen för forskarna blir att formulera dessa ämnen till en gel som kan appliceras i munnen.
– Munslemhinnorna är en speciell miljö där saliven lätt sköljer bort främmande ämnen. Det vi måste lyckas med är att få medlet att sitta kvar så länge att det hinner få effekt, säger Helena Bysell, forskare och projektledare på SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.
Forskarna på SP arbetar tillsammans med det norska företaget Regenics som har tagit fram och patenterat ett extrakt från laxrom. Finansieringen till det tvååriga projektet kommer från EU-projektet Eurostars.

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Savage Gear söker nu en sportfiskare på heltid i Sverige. Foto: Pressbild
Ännu en proffsfiskare får chansen i Sverige

Här kommer ett arbetstillfälle som bör vara många sportfiskares våta dröm. Det är nämligen Savage Gear som söker en svensk sportfiskare på heltid – alltså ett avlönat proffs.

Företeelsen med heltidsanställda sportfiskare är relativt ovanlig i Norden, och nyligen blev varumärket Westin pionjärer när de anställde Daniel Nilsson för att fiska på heltid.
Nu hakar alltså även Savage Gear på tåget. De ska nämligen förstärka sin marknadsavdelning med en ”innovativ och trendskapande sportfiskare”, som de själva beskriver det.

En ”fiskmagnet”
”Du kommer resa runt i Sverige i jakten på de vildaste fiskarna och fisket du kan tänka dig. Du måste vara en riktig fiskmagnet, gäddor, abborrar och gösar måste älska dig. Men du måste också ha färdigheter i fisket efter predatorer längs våra kuster”, står det i pressmeddelandet.

Den som får jobbet kommer att vara ansvarig för att bygga egna sociala mediekanaler för att inspirera sportfiskare runt om i landet, samt att producera bildmaterial.

Här kan du läsa mer om tjänsten!

Du kanske även gillar detta