Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Laxtrolling i sydost

Laxpulsen stigen i Simrishamn och Karlshamn inför kommande helgers stora trollingtävlingar. Åtminstone i Simrishamn är laxen på plats på allvar, manifesterad bland annat av en 15-kiloslax i går.
Lördag-söndag är det dags för Simrishamnsträffen och deltagare från Danmark och Sverige har redan börjat med uppvärmningen. En av dem som höjde temperaturen rejält i går var Bengt Håkansson som kom in med en praktlax på 15,7 kilo, fångad ganska nära land vid wp 8 på en Grizzly.
Den laxen fungerar inte bara som aptitretare inför Simrishamnsträffen, utan placerar också Bengt på andraplatsen i tävlingen Guldlaxen, som avslutas på söndag. Det är, för övrigt, en betryggande svensk dominans i denna tävling.

Nästa veckoslut, den 19-21 maj, återuppstår Laxfestivalen i Karlshamn. Hittills är drygt 30 team anmälda och arrangörerna hoppas på att dubbla den siffran om vädrets makter är gynnsamma när det blir tävlingsdags. Eftersom de första blanklaxarna visats upp i Mörrum kan man nog gissa att laxen finns på plats i Pukaviksbukten när det är så dags.
Svenne Andersson

Bengt Håkansson höjde temperaturen inför Simristräffen med den här granna laxen på 15,7 kilo. (Foto: Jan Ljunggren)


Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta