Laxuppror i Blekinge

Riksdagsmannen Peter Jeppsson vill bevara långlinefisket efter lax. Han får nu kraftigt mothugg från sportfiskare i Blekinge, bland annat på sin egen Facebook-sida. (Bild: Facebook.com)

Det är i det närmaste upprorsstämning bland sportfiskare i Blekinge. Orsaken är att en socialdemokratisk riksdagsman agerar för att stoppa förslaget som HaV lagt fram för att rädda Östersjölaxen.
Häromdagen berättade vi att Havs- och vattenmyndigheten lagt fram ett radikalt förslag med syfte att omdirigera det svenska laxfisket från öppet hav till fällfiske vid Norrlandsälvarna. Därmed skulle man få bort fisket på blandbestånd, kunna rikta fisket mot odlad lax och låta vildlaxen få fri passage till lekområdena.
Men riksdagsman Peter Jeppsson från Sölvesborg vill hellre hålla sig väl med Blekinges yrkesfiskare än rädda den vilda Östersjölaxen. I en artikel i Blekinge Läns tidning berättar han att han interpellerat landsbygdsminister Erik Erlandsson och frågat om han tänker agera för att laxfisket med drivlina ska ha en framtid i Sverige. Jeppsson kräver också en ny utredning av laxfisket i Östersjön och säger att han inte förstår varför det är så bråttom med åtgärder.
Jeppssons utspel har retat gallfeber på laxsportfiskare i Blekinge som på hans Facebook-sida kraftigt ifrågasätter om riksdagsmannen över huvud taget har en aning om vad han pratar om.
Här hittar du Peter Jeppssons Facebooksida.
Svenne Andersson

Annons
AKTUELLT

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...