Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Laxuppror i Blekinge

Riksdagsmannen Peter Jeppsson vill bevara långlinefisket efter lax. Han får nu kraftigt mothugg från sportfiskare i Blekinge, bland annat på sin egen Facebook-sida. (Bild: Facebook.com)

Det är i det närmaste upprorsstämning bland sportfiskare i Blekinge. Orsaken är att en socialdemokratisk riksdagsman agerar för att stoppa förslaget som HaV lagt fram för att rädda Östersjölaxen.
Häromdagen berättade vi att Havs- och vattenmyndigheten lagt fram ett radikalt förslag med syfte att omdirigera det svenska laxfisket från öppet hav till fällfiske vid Norrlandsälvarna. Därmed skulle man få bort fisket på blandbestånd, kunna rikta fisket mot odlad lax och låta vildlaxen få fri passage till lekområdena.

Men riksdagsman Peter Jeppsson från Sölvesborg vill hellre hålla sig väl med Blekinges yrkesfiskare än rädda den vilda Östersjölaxen. I en artikel i Blekinge Läns tidning berättar han att han interpellerat landsbygdsminister Erik Erlandsson och frågat om han tänker agera för att laxfisket med drivlina ska ha en framtid i Sverige. Jeppsson kräver också en ny utredning av laxfisket i Östersjön och säger att han inte förstår varför det är så bråttom med åtgärder.
Jeppssons utspel har retat gallfeber på laxsportfiskare i Blekinge som på hans Facebook-sida kraftigt ifrågasätter om riksdagsmannen över huvud taget har en aning om vad han pratar om.
Här hittar du Peter Jeppssons Facebooksida.
Svenne Andersson

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Vill du kämpa om medaljerna i SM nästa år? Då är det dags att spana efter distriktsmästerskap redan nu. Foto: Anders Lundin
Här ska svenska mästarna i gäddfiske koras

Team Sportfiskeprylar.se är svenska mästare i gäddfiske – åtminstone ett tag till. Till hösten sätter de vandringspriset på spel under SM-finalen på Övre Åsunden, och nu står det även klart vilka som får arrangera SM-finalen 2022.

SM i gädda 2022 kommer att avgöras 1 oktober på sjön Mjörn söder om Alingsås, och det är Mölndals Sportfiskeförening som får äran att arrangera. Konceptet är en lagtävling, med 2–3 medlemmar i varje ekipage. Med andra ord så är det bara att börja spana efter lokala distriktsmästerskap framöver, om du vill försöka kvalificera dig till finalen.

SM-finalen 2021 kommer som sagt att avgöras på Övre Åsunden, med Ulricehamns Fritidsfiskare som arrangörer. Datumet är sedan tidigare fastställt till 2 oktober, och mer information hittar du på Sportfiskarnas hemsida.

Du kanske även gillar detta