Annons
Lerumsbor laddar för att rädda kämpande lax | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 vecka sedan Sverige Anders Lundin
Lax hoppar mot dammluckorna i Säveån. Foto: Martin Falklind
Lerumsbor laddar för att rädda kämpande lax

Medborgare i Lerum går nu man ur huse för att rädda laxen i Säveån. Närmare bestämt handlar det om att pressa kommunen så att kraftbolaget Lerum Energi ska öppna luckorna vid det kritiserade kraftverket i Hillefors.

Bakom knuten på Fiskejournalens redaktion rinner Säveån, och där kämpar lax och annan fisk för att ta sig fram till sina reproduktionsområden. För snart 10 år sedan byggdes det en fiskväg vid Hedefors där laxen kunde ta sig förbi kraftverket, men bara någon kilometer uppströms blir det tvärstopp vid Hillefors. Där kämpar en del laxar sig till döds i sin strävan att fortsätta uppströms.

Samlar in namn
Fiskevänner och andra miljöentusiaster vädjar nu till kommunen att Lerum Energi ska öppna luckorna. Det samlas just nu in namn för att stödja det medborgarförslag om detta som lämnats in till kommunen. Här hittar ni det.
En av dem som suttit vid stranden och bevittnat laxens kamp är filmaren och Fiskejournalens medarbetare Martin Falklind.

– Det är sorgligt och frustrerande att se dessa laxar hoppa mot en vägg. Jag hoppas verkligen att miljökommunen Lerum lyssnar och lever upp till sina fina ord, säger Martin Falklind.

Problematiken vid Hillefors har uppmärksammats både av lokal och nationell media i veckan, och här hittar ni ett inslag i SVT.

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Frågan är vilken diet denna gädda går på? Foto: Sola Predators
Fet, fetare, fetast – vad har denna gädda slukat?

Första advent närmar sig, och redan nu anländer en tidig julgris. Det handlar om en häpnadsväckande fet Värmlandsgädda, som vi förstås undrar vilken diet den kan tänkas gå på?

Gäddan i sin helhet.

Gäddan i sig kommer inte att skriva in sig i historieböckerna, eftersom den ”bara” vägde 7 kilo. Men med tanke på att den bara var 95 centimeter så är det underförstått att den var ovanligt tungt lastad. Som synes på bilden så har den frossat ordentligt på något, frågan är bara vad?
– Ja, den var riktigt fet. Vi har pratat en del om detta, och det går sjukt stor mört i det området vi fiskar på, en vanlig storlek är 20–25 centimeter. Vi tror att den stått och tryckt i sig en massa mört.

Det säger Daniel Löf i fisketeamet Sola Predators, som var med när kompisen Andreas Henriksson fick upp gäddan. De övriga i laget är Jesper Nilsson och Andreas Larsson.
Vi tackar för bilden på ”julgrisen” och hänvisar till Sola Predators Instagram för er som närmare vill följa deras fiskafängen.

Du kanske även gillar detta