Just nu:
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige Anders Lundin
Lax hoppar mot dammluckorna i Säveån. Foto: Martin Falklind
Lerumsbor laddar för att rädda kämpande lax

Medborgare i Lerum går nu man ur huse för att rädda laxen i Säveån. Närmare bestämt handlar det om att pressa kommunen så att kraftbolaget Lerum Energi ska öppna luckorna vid det kritiserade kraftverket i Hillefors.

Bakom knuten på Fiskejournalens redaktion rinner Säveån, och där kämpar lax och annan fisk för att ta sig fram till sina reproduktionsområden. För snart 10 år sedan byggdes det en fiskväg vid Hedefors där laxen kunde ta sig förbi kraftverket, men bara någon kilometer uppströms blir det tvärstopp vid Hillefors. Där kämpar en del laxar sig till döds i sin strävan att fortsätta uppströms.

Samlar in namn
Fiskevänner och andra miljöentusiaster vädjar nu till kommunen att Lerum Energi ska öppna luckorna. Det samlas just nu in namn för att stödja det medborgarförslag om detta som lämnats in till kommunen. Här hittar ni det.
En av dem som suttit vid stranden och bevittnat laxens kamp är filmaren och Fiskejournalens medarbetare Martin Falklind.

– Det är sorgligt och frustrerande att se dessa laxar hoppa mot en vägg. Jag hoppas verkligen att miljökommunen Lerum lyssnar och lever upp till sina fina ord, säger Martin Falklind.

Problematiken vid Hillefors har uppmärksammats både av lokal och nationell media i veckan, och här hittar ni ett inslag i SVT.

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Holm
Marcus Lindell har valt att pryda armen med ett fiskemotiv.
Bildspel: Kolla in några av läsarnas fisketatueringar!

Det vandrar omkring många levande konstverk bland Fiskejournalens läsare. Det konstaterar vi efter uppmaningen att skicka in bilder på era tatueringar. Här nedan har vi plockat ut tio vassa tatueringar från olika delar av riket.

 

Vi säger tack till Jens ”Gäddan” Hedström, Joakim Hallin, Anton Wikström, Joacim Bertilsson, Andreas Olsson, Jukka Kalliokoski, Linda-Maria Lundin, Kalle Rössvik, Jimmy Plojen Johansson och Marcus Lindell som delat med sig av sina gaddningar.

Du kanske även gillar detta