[/caption] " /> Lintest på SVT Plus | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Lintest på SVT Plus

I går kväll visade SVT Plus ett test av fiskelinor. (Foto/källa: SVT Plus)

Konsumentprogrammet Plus redovisade i går ett test av fiskelinor. Resultatet visade sig likt Fiskejournalens tidigare tester att linorna inte håller måttet. Tyvärr genomfördes testerna på ett icke trovärdigt sätt och resultaten kan på sin höjd betraktas som en fingervisning.
Fiskejournalen har med jämna mellanrum testat fiskelinor, både hållfasthet, dimension och nöttålighet. I går redovisade SVT ett liknande test i sitt konsumentprogram Plus.
Enligt det laboratorium som Fiskejournalen anlitat för tester är SVT:s lintest inte trovärdigt. Man begick en rad misstag som i slutändan sannolikt påverkade resultatet kraftigt. Bland annat tog man inte hänsyn till linornas verkliga dimension i förhållande till nöttålighet, kontrollerade knutstyrka och inte linans brottstyrka och förfarandet med att belasta linorna samt förslita dem var inte repeterbart.
Enligt de provningsexperter Fiskejournalen pratat med kan man bara konstatera att fiskelinorna förmodligen inte håller måttet, men man gör klokt i att inte lita på det resultat som SVT Plus kom fram till.
Här hittar du SVT:s lintest.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta