[/caption] " /> Lintest på SVT Plus | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Lintest på SVT Plus

I går kväll visade SVT Plus ett test av fiskelinor. (Foto/källa: SVT Plus)

Konsumentprogrammet Plus redovisade i går ett test av fiskelinor. Resultatet visade sig likt Fiskejournalens tidigare tester att linorna inte håller måttet. Tyvärr genomfördes testerna på ett icke trovärdigt sätt och resultaten kan på sin höjd betraktas som en fingervisning.
Fiskejournalen har med jämna mellanrum testat fiskelinor, både hållfasthet, dimension och nöttålighet. I går redovisade SVT ett liknande test i sitt konsumentprogram Plus.
Enligt det laboratorium som Fiskejournalen anlitat för tester är SVT:s lintest inte trovärdigt. Man begick en rad misstag som i slutändan sannolikt påverkade resultatet kraftigt. Bland annat tog man inte hänsyn till linornas verkliga dimension i förhållande till nöttålighet, kontrollerade knutstyrka och inte linans brottstyrka och förfarandet med att belasta linorna samt förslita dem var inte repeterbart.
Enligt de provningsexperter Fiskejournalen pratat med kan man bara konstatera att fiskelinorna förmodligen inte håller måttet, men man gör klokt i att inte lita på det resultat som SVT Plus kom fram till.
Här hittar du SVT:s lintest.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Plötsligt dyker det upp en utter istället för en gädda i hålet. Foto: Privat
Chocken i hålet – plötsligt dyker en utter upp

Han hoppades på storgäddan – men fick i stället drilla en livs levande utter. Anton Molin kommer aldrig att glömma det som utspelade sig under den senaste fisketuren.

Händelsen utspelade sig på ett fiskevatten i Gävle kommun, dit uppenbarligen både fyrfota och tvåbenta fiskare sökt sig. Anton och hans sällskap fick några gäddor på ismete, innan händelsen med uttern utspelade sig.
I tron om att det var en större gädda som slukat mörten så började Anton drilla den mot hålet, där han dock fick en rejäl överraskning.
– Fisket var ju riktat på gädda, så man blev ganska paff, berättar Anton för Fiskejournalen.

Väl uppe i hålet så visade uttern tänderna, och mycket mer hann inte hända innan den lossnade och försvann ned mot djupet igen. Nu håller Anton tummarna för att den ändå klarade sig oskadd och att en eventuell krok rostar bort och lossnar av sig själv.
– Den såg väldigt pigg ut, vittnar Anton om som dessutom fångade ögonblicket på film.

Vi på Fiskejournalen gör som Anton – vi håller tummarna för att den fridlysta uttern klarade sig utan skador.
Här nedan hittar du filmklippet:

Foto: Anton Molin

Du kanske även gillar detta