11-årige Filip Jörgensen med sin ovanliga fångst.[/caption] " /> Liten hälleflundra som blev en stor sensation | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
En liten flundra som gav stor uppmärksamhet. Foto: Jens P. Jeppesen.
Liten hälleflundra som blev en stor sensation

11-årige Filip Jörgensen med sin ovanliga fångst.

Storleken på den här hälleflundran är knappt värd en axelryckning. Ändå är den en stor sensation. Den är nämligen fångad i Helsingörs stadshamn, där hälleflundra normalt sett inte finns i artregistret.

Det var 11-årige Filip Jörgensen och kamraten Rasmus Serber som lyckades bärga den sensationella fisken under en fisketur i Helsingör 21 oktober. Det som först verkade vara en ordinär rödspätta var i stället en hälleflundra på cirka 500 gram. Pojkarna insåg själva att fångsten var extraordinär, och tog själva kontakt med Öresundsakvariet, varifrån en biologistuderande hämtade upp fisken och tog med den tillbaka.

Jens Peder Jeppesen, akvariechef på Öresundsakvariet, har nu en raritet i samlingen.

– Det är en mycket ovanlig och närmast sensationell fångst, både med hänsyn till förekomsten i hela Öresund, men också att den är tagen vid färjorna i stadshamnen. Det är första gången jag hör talas om en hälleflundra som fångat så nära den danska kusten, säger han i ett pressmeddelande.

Hälleflundran lever normalt sett på djup mellan 300-2 000 meter, och en teori är att den lilla hälleflundran kan ha pressats in mot grundare vatten av starka nordvästvindar.

Här kan du läsa om en jätteflundra som togs tidigare i år:

Rekordstor flundra från land

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Holm
Fisket skedde vid ett regnbågsvatten i Hubo-Långsjön, i Hofors kommun.
Lättnad efter ny dom i fiskekortsmål

Domen som många i fiskesverige väntat på har kommit. Det handlar om den omtalade fiskekortsdomen där två personer friades från olovligt fiske efter att tingsrätten ansett att fiskekort inte är personliga. Nu döms de två männen i hovrätten.

Det blir alltså en helomvändning i hovrätten i det omtalade målet som Fiskejournalen rapporterat om tidigare. De två åtalade männen döms nu till dryga dagsböter och skadestånd för olovligt fiske.
När Fiskejournalen pratar med Urban Henriksen i Hubo-Långsjön, området där händelsen inträffade, så är han lättad och lite överraskad.
– Jag hade faktiskt inte hoppats på att vi skulle få rätt och att det skulle gå vägen för oss, men det gjorde det ändå. Rättvisa har skipats.

Domen har fått mycket uppmärksamhet och väckt stor oro hos många aktörer som upplåter fiske, men Urban har inte hunnit ägna så mycket tankeverksamhet åt det specifika fallet.
– Nej, jag sitter faktiskt med 40-talet ärenden om olovligt fiske bara från förra året, men det är klart att det är skönt att det gick vägen både för oss och för resten av fiskesverige, säger han till Fiskejournalen.

Du kanske även gillar detta