Missa inte politikerutfrågningen på stora scenen under Sportfiskemässan – med Christer Borg från Älvräddarna, Jens Holm (V) och Åsa Romson (Mp). Missa inte politikerutfrågningen på stora scenen under Sportfiskemässan – med Christer Borg från Älvräddarna, Åsa Romson (Mp) och Jens Holm (V).[/caption] " /> Livemusik i Älvräddarnas monter på Sportfiskemässan | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Livemusik i Älvräddarnas monter på Sportfiskemässan
Missa inte politikerutfrågningen på stora scenen under Sportfiskemässan – med Christer Borg från Älvräddarna, Jens Holm (V) och Åsa Romson (Mp).

Missa inte politikerutfrågningen på stora scenen under Sportfiskemässan – med Christer Borg från Älvräddarna, Åsa Romson (Mp) och Jens Holm (V).

På årets Sportfiskemässa i Kista, den 21-23 mars har Älvräddarna förberett sig mer än någonsin. Det är mycket på gång i vattensverige och det vill vi visa, säger man i ett pressmeddelande.
Det kan bli ett historiskt år där Vattenverksamhetsutredningen skapar en vändning för olika vattenlevande arter. Detta är unikt. Älvräddarna hoppas och arbetar för en lagändring där omlöp kring vattenkraftverken blir standard snarare än ett undantag. Detta för våra vandrande fiskarter i vattendragen ska få en säkrad plats nu och i framtiden.
Älvräddarnas monter gästas av musiker (bland annat Christer Borg, Älvräddarnas egna ordförande lirar). De kommer att spela retrohits. Vi kommer att ha en fiskedamm för stora och små där fina priser kan vinnas. Första pris är en guidad fisketur med Johan Broman!

Kaffe finns till hands för den hängivne stödmedlemmen/miljöengagerade. När du ändå är igång på Sportfiskemässan, kom förbi och skriv upp dig på ett medlemskap eftersom våra vatten förtjänar en röst.
Sist men inte mist, missa inte politikerutfrågningen under söndag förmiddag, klockan 10.45. Åsa Romson, språkrör MP och Jens Holm, riksdagsledamot för V svarar på frågor om århundradets viktigaste utredning – vattenverksamhetsutredningen.
Här hittar ni scenschema för Sportfiskemässan.

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Lundin
De som efterlyst strängare regler för yrkesfiske i Östersjön vädrar nu morgonluft. Foto: Krisztian Tabori
Partier överens – hopp om kursändring för yrkesfiske

Tunga förslag inger nu hopp om kursändring för yrkesfisket. Redan för en månad sedan beslutade regeringen om 2021 års regleringsbrev för Havs- och vattenmyndigheten som innehöll flera uppdrag för att förbättra havsmiljön och reglera yrkesfisket. Nu kommer även Miljömålsberedningen med förslag i samma riktning.

Den 22 december beslutade regeringen att ge Havs- och vattenmyndigheten flera uppdrag genom sitt så kallade regleringsbrev.
Det innehöll bland annat kapitel om att skydda kustlekande sillbestånd i norra Egentliga Östersjön, och att myndigheten fick uppdraget att utreda hur fiskeregleringarna kan utvecklas. De ska också göra det enklare att kontrollera att fartygen rapporterar bifångster, exempelvis av tumlare. Myndigheten ska även redovisa hur förvaltningen av ål genomförs så att skyddet av beståndet prioriteras. Hela regleringsbrevet kan du läsa här.

Nu har även Miljömålsberedningen lämnat sitt betänkande som pekar i samma riktning. I dokumentet som lämnats över till regeringen finns det bland annat förslag om en havsmiljölag, 30 procent skyddade marina områden och utredning av det pelagiska fisket och trålgränsen.

Alla partier överens
Fiskejournalen har pratat med Vänsterpartiets representant i Miljömålsberedningen, Elin Segerlind, och hon är hoppfull om att flera förslag ska bli skarpa beslut.

– Jag är nöjd med att vi kom så här långt. Det är egentligen fantastiskt att 8 partier som har grundläggande olika syn på naturen och människans förhållande till den kom överens om det ett så pass omfattande underlag med så många förslag, säger hon.

Hon välkomnar i synnerhet förslaget om en havsmiljölag.
– Regeringen kommer utifrån den behöva lägga fram förslag för förbättringar och åtgärder varje år till riksdagen i en proposition. Personligen tycker jag också att det är bra med ett förslag om att HaV ska bedöma påverkan från det storskaliga pelagiska fisket, som trålning utomskärs, av bland annat sill och strömming. Det är också bra att de ska ta fram ett underlag för beslut om eventuella bevarandeåtgärder som exempelvis utflyttning av trålgränsen, säger Elin Segerlind.

Här kan du läsa mer om alla förslag i Miljömålsberedningens betänkande.

Du kanske även gillar detta