Just nu:
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige Anders Lundin
Ida Iggbom är en av dem som pratar fiske på Vävens scen, som du kan följa via livesändning. Foto: Privat
Livesänd fiskelördag i stället för mässa i Umeå

2020 är de inställda evenemangens år – men inom sportfisket finns det krafter som hittar upp på scenen ändå. I stället för fiskemässa i Umeå så blir det Fiskelördag, med godis i flera olika varianter.

Det blir en heldag på kulturhuset Väven kommande lördag, med fisken helt och hållet i fokus. Umeå kommun står för arrangörsskapet, och de bjuder in både lokala och nationella aktörer inom sportfisket. Föreläser gör bland annat flugfiskeprofilen Guhuru Milta och Skitfiskepoddens frontfigur Ida Iggbom.
– Jag ska prata lite om podden och mina tankar kring den, och kanske lite om mig själv, hälsar Ida Iggbom som ser fram emot att träffa likasinnade.
Även kändiskockarna Peter Gustavsson och Anders Samuelsson finns på plats för att tillreda kulinariska läckerheter inför publik.

För er som inte kan delta fysiskt så hälsar Umeå kommun att hela dagen kommer att livesändas på Väven play/vimeo och ligga uppe för tittning fram till den 21 november. Här hittar ni mer info om evenemanget.

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Länsstyrelsen meddelar att de tar hjälp av kustbevakningen för att skydda de lekande abborrarna.
Extra bevakning för att skydda Gotlands abborrar

Under våren är abborren en jagad art – både bland pimpelfiskare och vissa sportfiskare som vill fånga de stora exemplaren som lagt på sig vikt inför leken. Länsstyrelsen på Gotland meddelar att de kommer att bevaka abborrens lek extra noggrant denna vår.

På Gotland fredas sedan många år abborre och gädda mellan 1 mars–31 maj, med syftet att skydda fiskbestånden under och i anslutning till lekvandring och lekperiod.
Bakgrunden är att både abborre och gädda uppvisat en oroväckande nedgång sedan 1990-talet. Ett litet ljus i horisonten kan skönjas för abborren de senaste åren, men Länsstyrelsen markerar tydligt att beståndet fortfarande är skört.

De meddelar att det kommer att ske fisketillsyn under våren, och särskilt i områden där det förekommer gädd- och abborrlek. Tillsynen kommer att ske i nära samarbete med bland annat Kustbevakningen.

De påminner också om att minimimåttet för gädda är 40 centimeter och maximimåttet 75 centimeter. Vid handredskapsfiske får maximalt tre gäddor mellan 40–75 centimeter behållas per fiskare och dygn.

Du kanske även gillar detta