Just nu:
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige Anders Lundin
Ett bete av glasspinnar tillhör de mest udda föremålen i Livlinan. Nedan kan du se betet i färdigt skick. Foto: Kent Olsson
Livlinan i gång – lockar med riktigt glassigt bete!

En av årets höjdpunkter för svenska betesbyggare är Livlinan, där handgjorda beten auktioneras ut till förmån för Barncancerfonden. Nu har årets upplaga inletts, och i potten finns det bland annat ett glassigt bete.

Glasspinnebetet kan nu bli ditt.

Livlinan är en mycket uppskattad insamling till förmån för Barncancerfonden, som startades 2017 av Janne Knutsson, själv betesbyggare under namnet BS Lures tillsammans med sonen Jonathan. I år är det Jakob Lindahl som sitter vid rodret för Livlinan, och från och med måndag 2 november går det att buda på beten via Tradera. Förutom beten auktioneras det även ut fiskeäventyr och liknande.

Ett bete av guld, även det signerat Kent ”Rockabilly” Olsson.

Som vanligt kommer det att finnas några beten som förväntas inbringa lite mer än andra. En som alltid lägger ned extra mycket tid och kreativitet på Livlinan är Kent ”Rockabilly” Olsson. Frågan är vad han levererar till årets auktion?

– I år ställde jag mig frågan: Vad tycker barn om? Det första som poppade upp var glass. Jag har i år gjort ett bete som jag tycker symboliserar Barncancerfonden bra. Det består av 126 sammanlimmade glasspinnar, berättar Kent för Fiskejournalen.
Inga färger har använts vid tillverkningen, men det har bränts för att bli mörkare, och viktningen är gjord i mässing. Kent är bland annat upphovsman till det kända gäddbetet Catchy, och detta betet är en Catchy-prototyp av glasspinnar.
– När jag auktionerar ut beten till förmån för Barncancer, så släpper jag loss alla hämningar. Som uppfinnare och kreatör vill jag gärna göra något som ingen annan gjort. Det spelar ingen roll om det är fint … Det ska vara unikt, kreativt och nästan lite sjukt. Det ska vara udda helt enkelt, säger Kent.

Förutom glasspinnebetet, som läggs upp senare i veckan, så lägger han även ett riktigt guldbete i potten, som han själv kan garantera fungerar bra i verkligheten,
– Det är ett Catchy av plast, och jag gjorde den till mig själv inför finalen i The Big5 ”Sommargäddan”, där jag tog en 112-centimetersgädda på just detta betet. Det är helt täckt med 23 karats bladguld, och ögonen består av slipade Swarovski kristaller.
Här hittar ni länken till auktionen, och ni kan även spana in fler beten här på Livlinans Facebook.

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta