[/caption] " /> Livsfarliga havsisar | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige nicander
Livsfarliga havsisar

Havsisfiske är ett riktigt mysfiske i härlig miljö. Men havsisen är mycket farligare än isen på insjön. (Foto: Anders Nicander)

Havsisar fungerar på ett helt annat sätt än isen på den lilla insjön. Trots sträng kyla kan vindar och strömmar göra att havsisen smälter underifrån.
Årets vinter har bjudit – och bjuder – på härligt fiske i härlig skärgårdsmiljö. Fisket har dessutom varit riktigt bra stundtals och ryktet har lockat folk från långt håll. Men riskerna med havsisfiske kan inte överskattas. I havet finns enorma mängder vatten som är betydligt varmare än det frusna ytvattnet. Vid vissa vind och strömförhållanden väller det förhållandevis varma vattnet upp och smälter isen underifrån. I dagens Göteborgs Posten rapporteras om flera tillbud föregående helg. Enligt Anders Stigebrandt, professor i oceanografi, som GP talat med är det vindar från ost och nord som gör havsisen extra farlig.
Ljungskilebukten och inre delarna av Gullarsfjorden brukar vara de områden som lockar flest havsisfiskare. Här brukar isen ligga förhållandevis länge. Detta är dock ingen som helst garanti för att isen är säker där du går. Ha alltid isdubbar på dig och livlina i packningen. Och gå aldrig ut på okänd is.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
23 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Big Land – ett måste att se för äventyrslystna flugfiskare.
Helgtips: Film om vackra fiskar och vilda vyer

Klockan har bytt år, och det är dags att ta fram planeringsblocket inför kommande fiskesäsong. Kanske är detta året då du gör din drömresa till fjärran stränder? Här nedan följer ett filmtips som bjuder på inspiration i världsklass.

Du kanske redan har sett den prisbelönta filmen ”Big Land”, som handlar om ett gäng hängivna flugfiskare som beger sig till Labrador-området i Alaska för att fiska öring, närmare bestämt brook trout? Om inte så föreslår vi att du bäddar ned dig för lite helgmys.

Det är en riktigt vacker och proffsig film, som levererats av Tight Loops, där även svenske Rolf Nylinder haft några fingrar med i musiksättningen.

Här nedan hittar du filmen!

Du kanske även gillar detta