Livsfarliga havsisar

Havsisfiske är ett riktigt mysfiske i härlig miljö. Men havsisen är mycket farligare än isen på insjön. (Foto: Anders Nicander)

Havsisar fungerar på ett helt annat sätt än isen på den lilla insjön. Trots sträng kyla kan vindar och strömmar göra att havsisen smälter underifrån.
Årets vinter har bjudit – och bjuder – på härligt fiske i härlig skärgårdsmiljö. Fisket har dessutom varit riktigt bra stundtals och ryktet har lockat folk från långt håll. Men riskerna med havsisfiske kan inte överskattas. I havet finns enorma mängder vatten som är betydligt varmare än det frusna ytvattnet. Vid vissa vind och strömförhållanden väller det förhållandevis varma vattnet upp och smälter isen underifrån. I dagens Göteborgs Posten rapporteras om flera tillbud föregående helg. Enligt Anders Stigebrandt, professor i oceanografi, som GP talat med är det vindar från ost och nord som gör havsisen extra farlig.
Ljungskilebukten och inre delarna av Gullarsfjorden brukar vara de områden som lockar flest havsisfiskare. Här brukar isen ligga förhållandevis länge. Detta är dock ingen som helst garanti för att isen är säker där du går. Ha alltid isdubbar på dig och livlina i packningen. Och gå aldrig ut på okänd is.
Anders Nicander

Annons
AKTUELLT

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...