Ljuger Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin om vattenkraften?

"Att minska vattenkraften drabbar miljön...", säger Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien.

”Att minska vattenkraften drabbar miljön…”, säger Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien.

I ett remissvar angående nya regler för vattenkraften har IVA, Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin, trots ett namn som klingar förtroendeingivande, trasslat in sig i tekniska felaktigheter om småskalig vattenkraft.
Återigen går en organisation, där många företrädare för kraftindustrin sitter med, emot vattenverksamhetsutredningens förslag till nya regler för vattenkraften. Och återigen får vi se rena faktafel serveras som om de vore sanna. IVA skriver att svensk vattenkraft är viktig för ”det europeiska elsystemet”. Enligt experter vi pratat med är det de drygt 200 storskaliga vattenkraftverken som har betydelse för nätreglering, framförallt i Sverige, de cirka 1900 småskaliga har enligt uppgift inget som helst med nätregleringen att göra.
Den senaste tiden har den felaktiga generaliseringen upprepas gång efter gång, först ut var det Svensk Energi i ett pressmeddelande strax före jul, sedan Christofer Fjellner i mellandagarna i en debattartikel. Och nu upprepas detta felaktiga påstående av en organisation som heter Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin.
– Pinsamt och oseriöst att en sådan samling med kunniga människor inte kan hålla sig till fakta, menar Christer Borg, ordförande i Älvräddarna.
Borg menar att IVA:s remissargument på alla plan är en ren kopia på Svensk Energis pressmeddelande – och det är uppenbart att både IVA och Christofer Fjellner har skrivit sina debattartiklar respektive remissvar på uppdrag av Svensk Energi.
– Därför blir felslutsatsen att förslagen från utredningen är ett hot mot stora delar av svensk vattenkraft lika pinsamma här, trots det vederhäftigt klingande namnet, säger Christer Borg.
Fiskejournalen kommer i morgon att följa upp med en notis där vi mer i detalj kommer att studera IVA och deras påstående att de är en ”oberoende arena för kunskapsutbyte”. Med tanke på felaktigheterna i deras remissvar och vilka som skrivit detta remissvar kan de knappast kallas för ”oberoende” inte heller att de sysslar med ”kunskapsutbyte”; tvärtom är det uppenbart att de ignorerar den kunskap som finns.
Här kan du läsa tidigare notiser i ämnet och här hittar du artikeln i DN.
Morgan Fihn

Var med och påverka!
I oktober presenterade regeringen en revolutionerande utredning: ”Vattenverksamhetsutredningen”. Utredningen föreslår skärpta miljökrav för vattenkraftsindustrin, med målet att återfå den biologiska mångfalden i våra utbyggda vattendrag. Men det får inte stanna vid en utredning. Det måste till en ny lagstiftning, som möjliggör en mer hänsynsfull elproduktion.
Därför är det viktigt att våra makthavare får veta att vi är många som stödjer en ny lagstiftning. Skicka vårt färdiga brev till de ansvariga ministrarna Anna-Karin Hatt (Energiminister), Annie Lööf (Näringsminister) och Lena Ek (Miljöminister).
Klicka på denna länk för att skicka brevet.

Annons
AKTUELLT

Snart dags för Västerhavsveckan

Fiska, åka båt, paddla kajak och samla in spännande djur från havet är bara några av de aktiviteter som erbjuds under årets Västerhavsvecka. I år firas 10-årsjubileum och fler orter är någonsin medverkar med roliga, spännande och havsnära aktiviteter.

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...