Våren är storabborrens tid då många sätter personliga rekord. Men det kan vara krångligt att få ihop schemat i vardagen, och det gäller att maximera chanserna till fisk när du väl har ledigt. Vi tar hjälp av grymma fiskaren Linnea Lönn. " /> Locka fram abborrarna med Linnea Lönns 3 tips | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Linnea Lönn vet hur man lurar både storabborrar och andra arter. På Sportfiskemässan får du veta hur hon lyckas. Foto: Privat
Locka fram abborrarna med Linnea Lönns 3 tips

Våren är storabborrens tid då många sätter personliga rekord. Men det kan vara krångligt att få ihop schemat i vardagen, och det gäller att maximera chanserna till fisk när du väl har ledigt. Vi tar hjälp av grymma fiskaren Linnea Lönn.

En grann vårabborre. Foto: Linnea Lönn.

Linnea är 24 år gammal och arbetar som legitimerad sjuksköterska i Gävle. Hon har fiskat sedan barnsben, men det är först på senare år som intresset har vuxit. Nu utnyttjar hon de luckor som finns i vardagen för att jaga stor fisk, och vårsäsongen har så här långt bjudit på trevliga fångster. Såklart vill vi veta hur hon gör.

– Numera så fiskar jag väldigt brett, mycket beror på väder och säsong. Fokus har det senaste året mest hamnat på artfiske och specimen-metet, men självklart så blir det även många turer efter abborre och gädda, säger hon.

Här kommer hennes 3 tips för att förkorta tiden mellan huggen:

1) Jiggfisket har fungerat allra bäst under den tidiga våren. Det är riktigt enkelt att kunna testa sig fram mellan olika färger, former och storlekar. Personligen så gillar jag att fiska med mer naturliga färger och ganska små jiggar.

2) För mig så har det fungerat allra bäst att fiska långsamt och med långa vevstopp medans det fortfarande är kallt i vattnet.  Oftast kommer hugget mitt i vevstoppet när jiggen är stilla.

3) Det är alltid effektivt att byta mellan olika tekniker och testa sig fram för att kunna trigga fisken till att hugga. Ibland fungerar det bäst med traditionellt jiggfiske och sedan efter en stund så kan det bli effektivare med till exempel dropshot eller Carolina rig.

Ni kan själva följa hennes fiske på Instagram LinneaLonn.

Här får du tips för havsöringen:

Peter Alexandersson: Jävligt snabb hemtagning triggar havsöringen!

 

 

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
En undersökning visar att stöldrisken gör att båtägare inte byter till modernare motorer. Foto: Steve Adams
Så mycket släpper de svenska fritidsbåtarna ut

Bland de båtburna sportfiskarna pågår det en grön våg, där folk byter ut sina fossildrivna motorer till elmotorer. Men det finns fortfarande bromsar som gör att utvecklingen inte sker fullt ut.

Transportstyrelsen har tagit fram en undersökning kring båtmotorernas miljöpåverkan, med finansiering av Havs- och vattenmyndigheten. Det konstateras att bensinmotorer står för cirka 60 procent av koldioxidutsläppen och äldre tvåtaktare står för den största andelen utsläpp av kolväten.
Totalsiffran för de svenska fritidsbåtarnas utsläpp är 177 000 ton koldioxid och 2 100 ton kolväten.

Inom vissa områden ligger ekonomiska skäl bakom trögheten i utvecklingen. Båtägare behåller nämligen sina äldre tvåtaktsmotorer för att de är mindre stöldbegärliga än nyare fyrtaktsmotorer.
– En lösning på de här problemen kostar pengar, som knappast båtägarna själva kan stå för. Genom subventioner av miljövänligare bränsle, som idag är mycket dyrare per liter än ordinarie bränsle, skulle staten kunna snabba på utvecklingen mot ett mer miljövänligt båtliv, säger Lars-Åke Redéen, chefredaktör för tidningen Båtliv, vars artikel du kan läsa här.

Kartläggningen visar också att fler båtägare skulle kunna tänka sig att tanka miljövänligt om priserna vore lägre och bränslet mer tillgängligt på framför allt sjömackar. Här hittar du hela rapporten!

Du kanske även gillar detta