[/caption] " /> Lömska vårisar | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Lömska vårisar

Rätt kläder kan vara livsavgörande om du hamnar i riktigt kallt vattnet (Foto: Anders Nicander)

Vårisarna ser extra lockande ut när vårsolen ligger på, men isarna är förrädiska och grävs ur underifrån. Enligt Svt har två dödsoffer krävts i Västernorrland och Jämtland den senaste tiden.
– Det är viktigt att man har isdubbar med sig, säger Lars Osterman på Livräddningssällskapet i Härnösand till Svt Mittnytt.
Du bör även ha en hansalina, ryggsäck med flythjälp och torra kläder.
Bland isfiskande snöskoterförare utfärdas en extra varning. Skotrarna har stor anläggningsyta mot isen och förflyttar sig i fart. När föraren tillika isfiskaren stannar och kliver av för att borra, kan han råka ut för en obehaglig överraskning.
– När föraren sedan ska försöka ta sig upp visar det sig att isen kan vara mycket tunn en bra bit från vaken.
– Hamnar man i vattnet har man bara några få minuter att ta sig upp igen. Efter tre fyra minuter har kylan gjort den nödställde så kraftlös att han inte orkar längre.
Läs mer om issäkerhet.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
18 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Big Land – ett måste att se för äventyrslystna flugfiskare.
Helgtips: Film om vackra fiskar och vilda vyer

Klockan har bytt år, och det är dags att ta fram planeringsblocket inför kommande fiskesäsong. Kanske är detta året då du gör din drömresa till fjärran stränder? Här nedan följer ett filmtips som bjuder på inspiration i världsklass.

Du kanske redan har sett den prisbelönta filmen ”Big Land”, som handlar om ett gäng hängivna flugfiskare som beger sig till Labrador-området i Alaska för att fiska öring, närmare bestämt brook trout? Om inte så föreslår vi att du bäddar ned dig för lite helgmys.

Det är en riktigt vacker och proffsig film, som levererats av Tight Loops, där även svenske Rolf Nylinder haft några fingrar med i musiksättningen.

Här nedan hittar du filmen!

Du kanske även gillar detta