[/caption] " /> Lömska vårisar | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Lömska vårisar

Rätt kläder kan vara livsavgörande om du hamnar i riktigt kallt vattnet (Foto: Anders Nicander)

Vårisarna ser extra lockande ut när vårsolen ligger på, men isarna är förrädiska och grävs ur underifrån. Enligt Svt har två dödsoffer krävts i Västernorrland och Jämtland den senaste tiden.
– Det är viktigt att man har isdubbar med sig, säger Lars Osterman på Livräddningssällskapet i Härnösand till Svt Mittnytt.
Du bör även ha en hansalina, ryggsäck med flythjälp och torra kläder.
Bland isfiskande snöskoterförare utfärdas en extra varning. Skotrarna har stor anläggningsyta mot isen och förflyttar sig i fart. När föraren tillika isfiskaren stannar och kliver av för att borra, kan han råka ut för en obehaglig överraskning.
– När föraren sedan ska försöka ta sig upp visar det sig att isen kan vara mycket tunn en bra bit från vaken.
– Hamnar man i vattnet har man bara några få minuter att ta sig upp igen. Efter tre fyra minuter har kylan gjort den nödställde så kraftlös att han inte orkar längre.
Läs mer om issäkerhet.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nu kan öringar leta sig upp till nya lekplatser i Hargsån. Foto: Jon Sailer
Det är vår – släpp fiskarna och bäckarna loss!

Fiskevården är på frammarsch i Sverige. Såklart måste vi berätta om detta glädjeämne från Uppland, där Hargsån släpps fri efter 350 år i bojor.

Rubriken är en association till den svenska filmklassikern ”Släpp fångarne loss – det är vår!”.  Och nog förtjänade Hargsån att släppas loss efter så många århundranden. Ån har varit torrlagd i 350 år, ända sedan bruket vid Nerhammaren anlades.
Det 182 meter långa omlöp som nu öppnats kommer att ge lekvandrande fisk tillgänglighet till ett helt åsystem, med över 40 hektar våtmark och flera kilometrar med skogsbäckar.

Det är Upplandsstiftelsen som tillsammans med Sportfiskarna och Hargs bruk lyckats ro projektet i hamn.
Direkt efter färdigt arbete sågs havsöring gå upp och leka på de nyanlagda lekbottnarna. Dessutom noterades den rödlistade arten nejonöga som nu får bättre chans att klara sig, rapporterar Upplandsstiftelsen på sin hemsida. Här kan du även se ett filmklipp från SVT om händelsen!

Du kanske även gillar detta