Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Morgan Fihn
Lovande löften i statsbudgeten

Är det en ny era av fiskepolitik vi ser? (Foto. Anders Nicander)

Som vi berättade häromdagen vill regeringen satsa över två miljarder på, vad man kallar, havsplanering. Resursen ska brukas utan att förbrukas, säger man.
”Förutsättningen för att nå regeringens mål, att den svenska fiskerinäringen ska producera fisk och fiskeprodukter som efterfrågas av konsumenterna och bidrar till att skapa arbete, välfärd och levande kust- och insjösamhällen, är att allt fiske bedrivs resurseffektivt och miljömässigt hållbart.”
Så inleds det stycke i budgetpropositionen som avser förvaltningen av fisket. Och läser man vidare det verkar som om regeringen tagit intryck av den massiva kritik som riktats både den inhemska fiskepolitiken som fiskepolitiken inom EU. Man vill förbjuda utkast av fisk så snart som möjligt och man vill få till en förvaltningsplan för den hårt trängda östersjölaxen. Hela skrivningen har en anda av en ny tid och visar en tydlig insikt att havets resurser är ändliga och att vi måste begränsa uttaget av fisk.
Lite märkligt kan tyckas att det förslag till ny fiskelagstiftning som lades fram tidigare i år var långt ifrån lika insiktsfull. Där talas det om att ett lönsamt yrkesfiske är det viktigaste målet med havsförvaltningen. Menar regeringen allvar med det man säger i budgetpropositionen ser man till att omarbeta förslaget till ny fiskelag och tar istället fram ett förslag som är ett barn av samma positiva anda.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Holm
Nu finns nummer 4 av Fiskejournalen i butik.
Nytt nummer ute nu!

Nu när vårkänslorna börjar bubbla ställs ett nytt nummer av Fiskejournalen upp i butikshyllorna, nämligen nummer 4. Här är lite av innehållet.

Det börjar bli läge för att sätta sig mot en södervägg med en kopp kaffe – vad passar då inte bättre än ett nytt nummer av Fiskejournalen? Nummer 4 kryddas med extra mycket läsning för den metesugne, eller den som helt enkelt söker nya utmaningar eller suktar efter inspiration. Det utlovas sköna napp, guide över agn, prylnyheter samt gott om tips och idéer. Bland annat ett strandhugg på västkusten efter abborre.

Filmen Gäddfeber har blivit en klassiker som gjorde jerkbaitfisket stekhett. Nu hänger Niklas Örtengren med en av huvudrollsinnehavarna samt en annan gäddexpert ut på sjön för att se om metoden fortfarande håller måttet.

I gör-det-själv-anda får vi del 1 av en guide som visar hur man gjuter egna jiggar, samt hur man enkelt knyter stinger på egen hand.

Flugfiskenestorn Johan Klingberg berättar om världens bästa nymf – och ja, vilken är det? Havsöringsfisket längs Höga Kusten sätts också under lupp, en region som ofta hamnar i skuggan av andra klassiska områden. Ett långt stenkast därifrån finns Luleälven och Markus Teilus följer med fiskeguiden Robert Westin när han släpar beten efter botten i älven.

De sista isarna i norr bjuder på ett njutbart fiske med vårsol och huggvillig röding. Vi tar tillfället i akt och följer med när fjällen är som lugnast. Utöver detta får du i vanlig ordning de senaste sportfiskenyheterna, spännande fiskevibbar varvat med roliga fiskehistorier. Du hittar tidningen i en butik nära dig. Är du osäker på var du hittar din närmaste återförsäljare som säljer Fiskejournalen kan du söka här.

Du kanske även gillar detta