Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige nicander
Lövin vill ha moratorium

Den blåfenade tonfisken är akut utrotningshotad.  Men det eftertraktade köttet är oerhört värdefullt på den internationella marknaden. Isabella Lövin (MP) är EU-parlamentariker i fiskefrågor. Hon vill, som många andra, se ett fiskestopp.
En gång fanns det blåfenad tonfisk även i svenska vatten. Fiskejournalens legendariske havsfiskeexpert Jan Olsson har berättat hur man såg tonfiskar på flera hundra kilo hoppa mellan skären i Paternosterarkipelagen. Efterfrågan på tonfisk från framförallt Japan har lett till att priset för fisken är skyhögt. På fiskmarknaden i Tokyo står ett amfibieplan alltid redo för att kunna flyga ut och hämta tonfisk. En enda fisk kan vara värd 100 000 dollar.
Isabella Lövin vill se ett moratorium, ett fiskestopp, för arten men tror att det kan bli svårt. Flera länder i EU tjänar stora pengar på den lukrativa handeln med blåfenad tonfisk och det krävs att man vågar ta striden för att rädda tonfisken.  För att kunna förhandla med Japan om en minskning av fisket måste EU vara enat och våra ansvariga politiker, som vår egen jordbruksminister Eskil Erlandsson, måste våga ta sitt ansvar.
I fredagens GP publicerades en debattarikel om tonfisken skriven av Isabella. Du läser den HÄR

Isabella Lövin vill se ett stopp för fiske efter blåfenad tonfisk. (Foto: Anders Nicander)

Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Isaksson i Team Smurf med en lax på 103 centimeter och 13,12 kilo. Foto: Privat
Gigantiska laxar landades under Kinnekulleträffen

Så är slaget om Vänern över. Den klassiska trollingtävlingen Kinnekulleträffen gick i hamn enligt förhoppningarna, med riktigt tunga fiskar i toppen av resultatlistan.

Segrarna i Kinnekulleträffen, Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule.

Det blev på flera sätt en annorlunda upplaga av Kinnekulleträffen, inte minst med tanke på att den avgjordes online och i utspridd form. Anmärkningsvärt är också att det fångades ovanligt stora fiskar, med två laxar över 13 kilo. Jonas Lidberg i team Iogt-Nto var allra värst med en bjässe på hela 104 centimeter och 13,42 kilo. Fredrik Isaksson i Team Smurf var inte mycket sämre med ett exemplar på 103 centimeter och 13,12 kilo.
– Två fiskar över 13 kilo är ju fantastiskt, och dessutom många över 10 kilo, säger tävlingsledaren Fredrik Andersson när han sitter och sammanställer alla rapporter från helgen.

Enligt honom har allt gått enligt förhoppningarna.
– Det var blåsiga förmiddagar, men lugna eftermiddagar. Det har bara varit

Jonas Lidberg med sin 13,42 kilo tunga lax.

glada miner och ett bra fiske, hälsar han.

De stora fiskarna till trots så fick varken Jonas Lidberg eller Fredrik Isaksson kliva upp på prispallen i huvudtävlingen. Segrade gjorde istället Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule, på 681 centimeter. Tvåa blev Team J-S (Joakim Sahlberg, David Skoglund) på 628 centimeter och trea Team Ozza/Messi (Mattias Olsson, Henrik Messfeldt) med 624 centimeter.

– Vi går som på moln. Vi lade mycket tid på att leta fisk inför helgen, och redan på lördagen så hamnade vi i ett riktigt racerfiske och lade grunden för segern, berättar Kristofer Larsson i segerlaget.

De fick ingen lax över 10 kilo, men deras 9 fiskar hade ett väldigt högt snitt på över 75 centimeter.

– Vi vara oroliga för att vi skulle bli passerade på slutet, så vi skrek rakt ut när vi fick beskedet, säger Kristofer Larsson som är en van trollingfiskare och bland annat driver egen guideverksamhet.
Grattis till er, säger vi på Fiskejournalen!

Här hittar ni alla resultat, och dessutom bilder på de största fiskarna.

Du kanske även gillar detta