Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige nicander
Lövin vill skydda haven

Isabella Lövin, EU-parlamentariker, journalist och författare, vill att FN samordnar förvaltningen av haven. (Foto: Anders Nicander)

Inrätta ett FN-organ för att skydda de två tredjedelar av världshaven som ligger utanför nationell jurisdiktion. Detta föreslår EU-parlamentarikern Isabella Lövin och partikollegan i Miljöpartiet Åsa Romson i en debattartikel i gårdagens Svenska Dagbladet.
När företagen står på kö för att exploatera fisken eller borra efter gas, olja och mineraler i havsområden som inte skyddas av enskilda länders lagar vill Lövin och Romson se ett nytt FN-organ som tar ansvar för att samordna arbetet med att förbättra havens tillstånd. Man skriver att den svenska regeringen bör driva frågan om integrerad global havsförvaltning. För att läsa artikeln klicka här.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nej, det blir inget stopp för nya karpvatten. Foto: Marco Eichnar
Jubel bland sportfiskare – karpstopp dras tillbaka

Onsdagen var en segerns dag för svenska karpfiskare. Havs- och Vattenmyndigheten drar nämligen tillbaka sitt kritiserade förslag om att helt förbjuda utplantering av karp i nya vattenområden.

Fiskejournalen skrev för en tid sedan om den kraftiga kritiken mot Havs- och Vattenmyndigheten förslag, och nu har alltså sportfiskarna fått det glädjande beskedet att myndighetens ändrat sig.
– Det är glädjande att se att det faktiskt är möjligt att argumentera sakligt och få ett annat utfall. Nu kan man fortsatt utveckla sportfisket efter karp i landet under kontrollerade former, precis som vi hoppats, säger Svenska Karpklubbens ordförande Jon Sköld till Fiskejournalen.

De nya föreskrifterna som nu fastsatts innebär istället att det fortsättningsvis blir individuell prövning av ansökan hos respektive länsstyrelse som innan, vilket är exakt det som Svenska Karpklubben pekat på i sitt remissvar.
”På så vis kan vi fortsatt ha en god och kontrollerad möjlighet att skapa nya sportfiskevatten för Karp i Sverige och detta kan inte ses som annat än en viktig seger för alla som engagerar sig för karpfisket i vårt land”, skriver klubben på sin hemsida.
Här kan du läsa mer!

Du kanske även gillar detta