Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Lurad av vattenkraftlobbyn

Med en Greenpeace-lista som vapen har Borlänge Energi lyckats lura lokaltidningen att tro att vattenkraft är miljövänlig. Men det säger ju faktiskt inte Greenpeace…
Vattenkraftlobbyn fortsätter att försöka blanda bort korten. Dom glider gärna på formuleringarna och hamnar förvånande ofta på ordet miljövänlig. Nu senast är det Dalarnas Tidningar som tagit till sig retoriken och skriver att ”Borlänge Enerig rankas som bland de bästa elbolagen i landet när det gäller att leverera miljövänlig el”.
Enligt tidningen har Greenpeace rankat landets enhandelsbolag efter hur mycket av deras försålda el som kommer från förnybara energikällor. 27 av totalt 120 elbolag levererar ”100 procent miljövänlig el”, enligt tidningen.
Nu säger ju Greenpeace faktiskt något helt annat, nämligen att det är bra att elmarknaden börjar förstå att klimatvänlig (!), förnybar el är något bra. Det är en viss skillnad på klimatvänlig och miljövänlig – men vattenkraftlobbyn gråter nog inte över förväxlingen.
Svenne Andersson

Möjligen, möjligen klimatvänligt – men absolut inte miljövänligt, hur många gånger vattenkraftlobbyn än säger det.


Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta