" /> Lusten levererar | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Lusten levererar

Sedan Forshagaeleverna för några år sedan ”upptäckte” Lusten har den lilla värmländska sjön med jämna mellanrum visat upp sina fina gäddor. Speciellt under den här vintern har flera av de stora krokodilerna varit uppe och sniffat luft.
En av många som testat Lustens tuffa fajters är Nicklas Carlsson. Han anmäler en 110-centimetare till 100-klubben och berättar om en dramatisk fiskedag på sjön. Det började hugga nästan genast han riggat färdigt och sedan rann det på. Mitt på dagen avtog aktiviteten så Nicklas tog en liten promenad för att kolla så att alla tackel var OK.
”Plötsligt fälldes min vippa precis bakom mig, jag väntade 5-6 sekunder innan jag gjorde mothugg. Den var vänlig och följde med snällt till att börja med, men sedan rusade den iväg tio meter”, skriver Nicklas i anmälan.

Trots 200 millimeters borr var det lite knepigt att lirka upp den stora gäddskallen, eftersom kroken satt sig lite snett. Men till slut kom gäddan upp och kunde vägas till 8,2 kilo och mätas till 110 centimeter innan den fick gå tillbaka.
Svenne Andersson

Nicklas Carlsson med en av Lustens många storgäddor.


Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta