Lyckad fiskevårdsåtgärd gav effekt direkt

Nu får Bernt Moberg fullt med abborre i fällan. (Foto: Lars Ljunggren)

Nu får Bernt Moberg fullt med abborre i fällan. (Foto: Lars Ljunggren)

Sportfiskarna: I höstas åtgärdade Sportfiskarna ett vandringshinder i Björkeån norr om Gävle. Vårens provfiske ger glädjande resultat. Redan har mer än 400 lekvandrande abborrar registrerats.
Vid det gamla järnbruket i Hillevik norr om Gävle mynnar Björkeån. Kraften i vattnet har utnyttjats i flera hundra år till bl.a. järnbruk och såg. Sedan många decennier tillbaka drivs inte någonting med vattenkraft i Hillevik. 2003 revs dammluckorna och ersattes av en fiskväg i form av ett inlöp för att ge fisk möjlighet att ta sig upp förbi dammen. Provfisken 2012 & 2013 har dock visat att i princip ingen fisk tog sig upp på våren. Hösten 2013 genomfördes åtgärder. En rensad och kraftigt strömsatt sträcka av ån habitatrestaurerades av Sportfiskarna. Åfåran breddades betydligt, block och sten har återförts och samtidigt har fallhöjden jämnats ut över en längre sträcka.
Under den här våren följer Sportfiskarna upp åtgärden med provfisken.
– Det var med stor glädje som vår man i fält, Bernt Moberg, vittjat fällan. Över 400 abborrar har vandrat upp på kort tid. Även mört och gädda har passerat fällan. Det kommer att bli mycket spännande att följa fiskvandring och yngelproduktion framöver, säger Lars Ljunggren, som är projektledare hos Sportfiskarna.
Det här blir ett av de fiskevårdsobjekt som ett nystartat projekt, finansierat av stiftelsen BalticSea2020, kommer att följa upp. Syftet med projektet är att samla in kunskap och sätta fokus på fiskevårdsåtgärder för abborre.
– Om några år hoppas vi ha erfarenheter och ”guidelines” för fiskevård riktad mot abborre. Förhoppningsvis kan det leda till att abborren hamnar i fokus i fiskevården på samma sätt som gäddan gjort på senare år, säger Lars Ljunggren.
www.sportfiskarna.se

Annons
AKTUELLT

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Tidernas 3 bästa gäddbeten

Genom att gräva bland 40 000 storfångster i Recordfiskregistret och Storfiskregistret har Fiskejournalen tagit fram de tre beten som fångat flest storgäddor, alltså gäddor över 7,5 kilo. Om du vill ha en storgädda, är det vobbler som gäller, enligt statistiken. På tredje plats finner vi en klassiker, nämligen Hi-Lo från ABU. Men det var stor

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...