Lyckad laxlek i Säveån: ”Kan rädda hotad och unik vildlax”

Babylycka i Säveån då de första laxungarna nu har dokumenterats ovan Hedefors kraftstation. (Foto: Niklas Egriell)

Babylycka i Säveån då de första laxungarna nu har dokumenterats ovan Hedefors kraftstation. (Foto: Niklas Egriell)

För första gången på över hundra år har det skett en lyckad laxlek i Säveån, uppströms Hedefors vattenkraftverk i Lerums kommun.
– Detta är en historisk händelse. För första gången på mer än hundra år har nu laxen åter lekt uppströms Hedefors damm. Detta kan på sikt rädda den hotade och unika vildlaxstammen i Säveån”, säger Niklas Egriell på Havs- och vattenmyndigheten. HaV.
Hösten 2013 invigdes det så kallade ”omlöpet” vid Hedefors kraftverk i västsvenska Säveån. Med sina 375 meter och ett flöde på 2 000 liter vatten per sekund är det sannolikt den största konstgjorda bäck som byggts i landet för fiskvandring.
– Ovanför Hedefors finns lek- och uppväxtområden för lax som kan ge en fördubbling av idag befintliga reproduktionsområden. Målet för projektet är att den unika vildlaxen ska kunna nå sina gamla lekplatser igen. Även den hotade ålen ges bättre möjligheter att vandra till uppväxtområden längre uppströms, säger Lennart Olsson, projektledare på Länsstyrelsen i Västra Götaland
Säveåprojektet omfattar förutom fiskvägen också  ett fingaller som ska hindra nedvandrande fisk från att skadas i turbinerna och som väntas stå klart i november i år. Projektet drivs av Länsstyrelsen i Västra Götaland tillsammans med Lerum Energi men flera andra är också inblandade, exempelvis Havs- och vattenmyndigheten Sportfiskeförbundet, Lerums kommun, Naturskyddsföreningen och Naturvårdsverket.
I mitten av juli utförde företrädare för Sportfiskeförbundet, HaV och Lerum Energi elfiske på lekplatserna för lax uppströms Hedefors vattenkraftverk.
– Man hade endast observerat hanar som passerat fiskvägen så det var osäkert om det varit tillräckligt med lax för att få en lyckad lek, Niklas Egriell, utredare på avdelningen för havs- och vattenförvaltning.
Elfisket visade att leken lyckats och att laxungar kläckts och mådde bra uppströms Hedefors. Tolv årsungar av lax (55-79 mm) fångades på en yta av cirka 140 kvadratmeter, ett bevis på att fiskvägen fungerar och att laxen nått nya lekområden.
Beståndet av vildlax i Säveån är i dag svagt med endast uppskattningsvis några hundra leklaxar. Att fiskvägen fungerar bedöms vara av avgörande betydelse för beståndets fortlevnad och laxens möjligheter att möta framtida miljöförändringar.

Annons
AKTUELLT

Snart dags för Västerhavsveckan

Fiska, åka båt, paddla kajak och samla in spännande djur från havet är bara några av de aktiviteter som erbjuds under årets Västerhavsvecka. I år firas 10-årsjubileum och fler orter är någonsin medverkar med roliga, spännande och havsnära aktiviteter.

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...