Babylycka i Säveån då de första laxungarna nu har dokumenterats ovan Hedefors kraftstation. (Foto: Niklas Egriell) Babylycka i Säveån då de första laxungarna nu har dokumenterats ovan Hedefors kraftstation. (Foto: Niklas Egriell)[/caption] " /> Lyckad laxlek i Säveån: "Kan rädda hotad och unik vildlax" | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Morgan Fihn
Lyckad laxlek i Säveån: "Kan rädda hotad och unik vildlax"
Babylycka i Säveån då de första laxungarna nu har dokumenterats ovan Hedefors kraftstation. (Foto: Niklas Egriell)

Babylycka i Säveån då de första laxungarna nu har dokumenterats ovan Hedefors kraftstation. (Foto: Niklas Egriell)

För första gången på över hundra år har det skett en lyckad laxlek i Säveån, uppströms Hedefors vattenkraftverk i Lerums kommun.
– Detta är en historisk händelse. För första gången på mer än hundra år har nu laxen åter lekt uppströms Hedefors damm. Detta kan på sikt rädda den hotade och unika vildlaxstammen i Säveån”, säger Niklas Egriell på Havs- och vattenmyndigheten. HaV.
Hösten 2013 invigdes det så kallade ”omlöpet” vid Hedefors kraftverk i västsvenska Säveån. Med sina 375 meter och ett flöde på 2 000 liter vatten per sekund är det sannolikt den största konstgjorda bäck som byggts i landet för fiskvandring.
– Ovanför Hedefors finns lek- och uppväxtområden för lax som kan ge en fördubbling av idag befintliga reproduktionsområden. Målet för projektet är att den unika vildlaxen ska kunna nå sina gamla lekplatser igen. Även den hotade ålen ges bättre möjligheter att vandra till uppväxtområden längre uppströms, säger Lennart Olsson, projektledare på Länsstyrelsen i Västra Götaland

Säveåprojektet omfattar förutom fiskvägen också  ett fingaller som ska hindra nedvandrande fisk från att skadas i turbinerna och som väntas stå klart i november i år. Projektet drivs av Länsstyrelsen i Västra Götaland tillsammans med Lerum Energi men flera andra är också inblandade, exempelvis Havs- och vattenmyndigheten Sportfiskeförbundet, Lerums kommun, Naturskyddsföreningen och Naturvårdsverket.
I mitten av juli utförde företrädare för Sportfiskeförbundet, HaV och Lerum Energi elfiske på lekplatserna för lax uppströms Hedefors vattenkraftverk.
– Man hade endast observerat hanar som passerat fiskvägen så det var osäkert om det varit tillräckligt med lax för att få en lyckad lek, Niklas Egriell, utredare på avdelningen för havs- och vattenförvaltning.
Elfisket visade att leken lyckats och att laxungar kläckts och mådde bra uppströms Hedefors. Tolv årsungar av lax (55-79 mm) fångades på en yta av cirka 140 kvadratmeter, ett bevis på att fiskvägen fungerar och att laxen nått nya lekområden.
Beståndet av vildlax i Säveån är i dag svagt med endast uppskattningsvis några hundra leklaxar. Att fiskvägen fungerar bedöms vara av avgörande betydelse för beståndets fortlevnad och laxens möjligheter att möta framtida miljöförändringar.

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Lucas Lövgren åkte tillbaka till platsen där han tidigare förlorat en stor fisk, och det lönade sig. Foto: Privat
Rödingbjässe från norr – Lucas fick sin revansch

Snacka om att sätta ned foten. Knappt har pimpelsäsongen börjat innan en av årets häftigaste fiskar har fångats, vågar vi påstå. Det var Lucas Lövgren i Kiruna som fick sitt livs fjällröding under den senaste turen – på samma plats där han tidigare tappat en bjässe.

Drömfisken fick simma tillbaka efter vägning.

Det har varit rejält kallt i landets nordligaste delar den senaste veckan, men Lucas Lövgrens fina röding hjälper månne till att höja temperaturen hos dem som tvekar inför att ge sig ut på fiskevattnen.
Måtten på bjässen var imponerande 5 996 gram och 82 centimeter. En sån där fisk som de flesta bara får se på bild i fisketidningar eller i sina drömmar.

Vi ber Lucas berätta om det lyckade fiskafänget:

– Att få inleda året med en sådan drömfisk känns magiskt. Ofta brukar jag se mina jullov som en tid då jag kan fara ut och fiska på vatten som jag tror kan hålla grov fisk. Det blir även en hel del mil på skotern i samband med det, berättar Lucas för Fiskejournalen.

Han fortsätter:
– Ändå sedan förra året då jag tappat en stor röding har jag velat åka tillbaka till den platsen och lägga timmarna. Jag väntade in snön 2021 och gjorde då den första fjällresan – som alltså gick rätt bra. Fisken bjöd på en 35 minuters kamp, därefter några bilder innan den fick gå hem igen.

Frågan är då hur han ska kunna toppa denna fisk i framtiden?
– Målet att få en större röding känns just nu svårt att överträffa. Ett av mina nästa mål inför sommarfisket blir att försöka slå mitt personbästa på öring, hälsar en nöjd fångstman.
Fiskejournalen tackar för storyn och gratulerar Lucas till en magisk fisk.

Du kanske även gillar detta