Just nu:
Annons

Nyheter

5 år sedan Sverige Maria Ålander
Lys upp i mörkret

Utomhusaktiviteter vid den här tiden på året, kräver extra belysning och i dag finns bättre och mer prisvärda lampor än någonsin.
LED-tekniken ger oss pannlampor och ficklampor som håller upp till tusen gånger så lång brinntid och är tio gånger effektivare än de gamla glödtrådslamporna. LED-lampor är dessutom mindre till storleken och mer tåliga, så de blir mer praktiska och bekymmersfria att ha på huvudet eller att bära i fickan.
En bra pannlampa är ett måste för varje seriös sportfiskare. Fiskejournalen har testad några av de bästa fiskelamporna och du kan läsa guiden i det nummer av tidningen som ligger ute i butik nu.

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
En undersökning visar att stöldrisken gör att båtägare inte byter till modernare motorer. Foto: Steve Adams
Så mycket släpper de svenska fritidsbåtarna ut

Bland de båtburna sportfiskarna pågår det en grön våg, där folk byter ut sina fossildrivna motorer till elmotorer. Men det finns fortfarande bromsar som gör att utvecklingen inte sker fullt ut.

Transportstyrelsen har tagit fram en undersökning kring båtmotorernas miljöpåverkan, med finansiering av Havs- och vattenmyndigheten. Det konstateras att bensinmotorer står för cirka 60 procent av koldioxidutsläppen och äldre tvåtaktare står för den största andelen utsläpp av kolväten.
Totalsiffran för de svenska fritidsbåtarnas utsläpp är 177 000 ton koldioxid och 2 100 ton kolväten.

Inom vissa områden ligger ekonomiska skäl bakom trögheten i utvecklingen. Båtägare behåller nämligen sina äldre tvåtaktsmotorer för att de är mindre stöldbegärliga än nyare fyrtaktsmotorer.
– En lösning på de här problemen kostar pengar, som knappast båtägarna själva kan stå för. Genom subventioner av miljövänligare bränsle, som idag är mycket dyrare per liter än ordinarie bränsle, skulle staten kunna snabba på utvecklingen mot ett mer miljövänligt båtliv, säger Lars-Åke Redéen, chefredaktör för tidningen Båtliv, vars artikel du kan läsa här.

Kartläggningen visar också att fler båtägare skulle kunna tänka sig att tanka miljövänligt om priserna vore lägre och bränslet mer tillgängligt på framför allt sjömackar. Här hittar du hela rapporten!

Du kanske även gillar detta